10 anledningar varför golftävlingen Skandinavian Mixed är ett briljant koncept

Henrik Stenson på Hero World Challenge 2018 på Bahamas

 

10 anledningar varför golftävlingen Skandinavian Mixed är ett briljant koncept

Golftävlingen Skandinavian Mixed är Sveriges nya stortävling i golf. Det är världens första kombinerade herr- och damtävling. Upplägget är fullständigt briljant. Här är 10 anledningar:

Skandinavian Mixed är ett samarbete mellan damernas och herrarnas Europatourer. 78 damer och 78 herrar gör upp om en pokal och en prispott. Tävlingen avgörs 11-14 juni nästa år på Bro Hof utanför Stockholm och såväl Annika Sörenstam som Henrik Stenson är dragplåster för tävlingen. Upplägget är briljant av många skäl. Här kommer de tio tyngsta. Det handlar om allt av behov av förändring, sponsorvärde och egna spelupplevelse.

1. Det kommer vara ett världsunikt tävlingsformat

Herrar och damer i samma tävling på en så här hög professionell nivå. Har det någonsin hänt? Herr och damklasser i samma tävling. Ja, visst. Men inte herrar och damer i samma tävling om ett pris och samma prispengar i yttersta världseliten. Det kommer vara en helt unik idrottshändelse som kommer ske utanför Stockholm i juni nästa år.

Att dessutom Sveriges två största golfare står bakom tävlingen – Annika Sörenstam och Henrik Stenson – gör det hela ännu tyngre. Annika Sörenstam skapade golfhistoria 2003 när hon (ensam) ställde upp i en PGA-tourtävling för män. Då var hon på toppen av sin karriär och spelade från samma tee (utslagsplats) som männen. Nu frontar hon – och Henrik – den första helt jämställda golftävlingen på elitnivå.

 

2. Behov av förändring

Sverige har haft en Europatourtävling för män sedan 1973 och ingen för damerna de sista fyra åren. Männens tävling har sett ungefär likadan ut sedan 1973 – 72 hål slagspel – och utan att ta något ifrån tävlingen som varit så har den fallit i status under många år. Från att ha varit en av Europas största tävlingar till att vara ännu en vecka av cirka 45 veckor på ett år på touren. Tävlingen har inte stått ut för mer än möjligtvis oss svenskar. Och det har inte räckt för att locka sponsorerna som behövs. Tävlingen hade inte överlevt länge till i sin nuvarande form. Någonting behövde göras.

 

3. Det globala medieintresset kommer vara gigantiskt

Världen kommer följa den här tävlingen med spänning. Idrott utvecklas hela tiden – fråga bara längdåkarna – och att hitta en tävlingsform där män och kvinnor tävlar mot varandra kommer följas av många, från så många olika perspektiv och dimensioner.

Jag tänker inte göra en Steffo och lova att äta upp en hatt om jag har fel men jag är övertygad om att Skandinavian Mixed kommer få mer global mediabevakning än vad de senaste tio årens Europatourtävlingar i golf i Sverige har fått tillsammans.

Kvinnor mot män mot varandra i tävling på riktigt triggar så otroligt många knappar på olika sätt. Det är en dramaturgisk briljans, en lockelse som alltid funnits där mer eller mindre.

 

”Jag är övertygad om att Skandinavian Mixed kommer få mer global mediabevakning än vad de senaste tio årens Europatourtävlingar i golf i Sverige har fått tillsammans”.

 

4. Sverige i täten globalt för jämställdhet

Sverige ligger redan långt fram globalt i jämställdhetsdebatten. Vi är ett föredöme på många olika sätt. Den här tävlingen kommer befästa den positionen globalt. ”Ja, vi arrangerade också världens första idrottstävling på elitnivå där män och kvinnor tävlade tillsammans mot varandra…”

 

5. Sponsorvärdet kommer vara globalt

Värderingarna som den här tävlingen signalerar och det globala intresset som kommer genereras kommer få sponsorer att dregla över att vara med. Och nu pratar vi tunga globala varumärken. Det här är laddat med så många positiva attribut som stora varumärken borde vilja stå för. Detta är helt enkelt en för bra story för företag som tar jämställdhet på allvar att inte vara med på. Det här är en möjlighet för företaget att stärka sitt varumärke med stories.

 

6. SVT sport kommer garanterat att sända

Sedan ett antal år har SVT sport en uttalad strategi att hälften av programinnehållet ska vara damidrott. För det har SVT sport välförtjänt fått mycket uppmärksamhet och många priser. Det är fullständigt omöjligt att SVT sport inte sänder varenda sekund och lite till av tävlingen om man vill behålla positionen man har som världsledande inom jämnlik idrottsbevakning. Det skulle vara direkt förödande för varumärket som SVT sport byggt upp sista åren om man vände ryggen mot detta initiativ. Att SVT sport sänder kommer innebära att alla i Sverige kan se tävlingen. Det är bra för de svenska sponsorerna.

 

7. Viktigt symbolvärde för 50/50-vision

De tre sista anledningarna är golfpolitiska. Men nog så viktiga. 72 procent av de svenska golfarna är män. Långsiktigt är det viktigt för golfklubbarnas överlevnad att fler kvinnor spelar golf. Skandinavian Mixed är en tävling som alla kan besöka med lika stor behållning. Många män fnyser åt att titta på en damtävling för att damerna slår så kort. Många kvinnor fnyser åt herrtävlingar för dom inte kan relatera till hur de manliga proffsen spelar. Skandinavian Mixed kommer göra att golffamiljer – män och kvinnor med barn – kan besöka och se tävlingen och alla kommer ha en behållning av det. Det är bra för rekrytering av nya medlemmar.

 

8. Politisk självmord att vara emot golf i framtiden

Tävlingen kommer också skicka signaler till det svenska samhället om att golfen är en sport på lika villkor för män och kvinnor. Någonting alla kan hålla på med. Det krävs en gränslös politisk ignorans för en politiker, oavsett nivå, att inte ta golfen på allvar efter det här.

”Det krävs en gränslös politisk ignorans för en politiker, oavsett nivå, att inte ta golfen på allvar efter det här”.

 

9. Bra för golfens spelupplevelse

De allra flesta golfbanor i Sverige är byggda med ett herrtee och ett damtee. Spelupplevelsen är historiskt baserat på mannens spel och sedan har det funnit ett damtee lite längre fram. Hektometer-konceptet bygger på att det ska finnas flera olika tee på varje hål – fem till sex stycken – som är anpassat för hur långt män, kvinnor, juniorer och veteraner slår. Det kommer innebära att spelupplevelsen blir densamma oavsett hur långt du slår. Hektometer-konceptet innebär att man slutar pratar om herr och damtee eller olika färger på tee.

Istället pratar man om hur lång banan blir som helhet från de olika utslagsplatserna. Tee 53 betyder att banans 18 hål tillsammans är ungefär 5300 meter och Tee 60 att den är ungefär 6000 meter. På så sätt blir banan ”könsneutral” och du spelar banan från den utslagsplats du tycker passar för dagen.

Skandinavian Mixed kommer ställa hektometer-konceptet på sin spets. Damerna kommer spela från en av de främre utslagsplatserna jämfört med männen. I tävlingen ska kvinnorna ligga framför männen efter utslagen. Damerna ska slå samma klubbor in mot greenerna som herrarna. Hindren längs banan ska vara lika utmanade oberoende av vilket tee du spelar. Det ska helt enkelt vara samma spelupplevelse. I detta ligger den absolut största svårigheten och risken med tävlingen. Att tävlingsledningen inte lyckas sätta upp banan så villkoren blir lika. Männen slår hårdare på bollen, har högre bollbanor och kan stoppa bollen snabbare på greenerna. Spridningen i hur långt man slår är större bland kvinnor än bland män. Hur ska man få det rättvist?

Lyckas arrangörerna med att sätta upp banan rättvist för alla kommer de skapa en unik tävling med alla möjligheter att bli oerhört framgångsrik.

Men inte nog med det. Tävlingen kan också bli skyltfönstret och inspirationen som de flesta svenska golfklubbar behöver få. Nämligen att genom att utveckla sina tees och bana kan alla medlemmar få en likvärdig spelupplevelse oavsett hur skicklig man är och hur långt man slår. Att anpassa banan till fler spelare är fundamentalt för roligare golf för alla i framtiden. Allt positivt det i sin tur kan till går ju bara att spekulera i.

 

10. Hyllning till den svenska modellen – och Annika Sörenstam

Annika Sörenstam är den mest framgångsrika kvinnliga golfspelaren genom tiderna. Vi svenskar kommer nog aldrig riktigt förstå hur stor Annika är. Jag hade förmånen att bo i USA och bevaka Annika när hon var som störst. Annika har fått sin grund i den svenska modellen – och formats i USA. Hon hade förmodligen blivit oerhört framgångsrik även om hon kommit från Tyskland eller Frankrike. Men nu kom hon från Sverige. Från Bro utanför Stockholm. Och hon förflyttade damgolfens positioner på idrottens världskarta med sina framgångar.

 

”…en rörande symbolik och på något sätt en hyllning till Annika”.

 

Att den första jämställda golftävlingen för professionella män och kvinnor hålls i Annikas födelseort – tillsammans med svensk golfs mest framgångsrike herrgolfare Henrik Stenson – är inte bara en rörande symbolik och på något sätt en hyllning till Annika. Det är också en hyllning till hela den svenska golfmodellen.

Jag lyfter på hatten för Claes Nilsson och de andra bakom den här tävlingen.

Det här är genialt.

Världen kommer att titta.

Tro mig.