12 år senare – äntligen mikrobetalningar för artiklar

Mikrobetalningar för artiklar

Idag var det världspremiär för köp av enskilda artiklar, så kallade mikrobetalningar. För 12 år sedan stack jag ut nacken och trodde det skulle vara verklighet inom något år.

Jag hade fel. Till idag.

Under 2009 – 2010 jobbade jag med framtidsspaningar. Jag konsultade med att hitta nya affärsmöjligheter som digitala och sociala medier skapade. Idag kan vi fnissa lite åt det, det ju så självklart nu för tiden.

Men då – för 12-13 år sedan – var osäkerheten faktiskt rätt stor. Företag och mediahus märkte att försäljningen minskade, men såg inte hur man skulle anpassa sig till de nya möjligheterna.

Där såg jag en möjlighet. Att hjälpa företag förstå möjligheterna i den nya världen.

Besökte många mässor och lyssnade

Jag åkte på ett rätt stort antal konferenser och mässor i USA och Europa. Det var allt från mobilmässan i Barcelona till tv-mässan i Las Vegas till marknadsföringsmässor i New York till digital media-mässa i London. För att nämna några.

Jag lyssnade på de stora aktörerna och konsultbolagen. Jag laddade ner en sanslös massa rapporter som jag plöjde igenom.

Och jag sammanfattade allting i en egen rapport.

”Sanningar och myter om vår digitala framtid”.

Det är rätt roligt att idag, tolv år senare, titta tillbaka på hur jag trodde det skulle vara om fem år. Rätt mycket slog in. Det jag verkligen trodde hårdast på slog inte alls igenom.

Förrän idag.

Nämligen mikobetalningar för mediahus. Alltså att du kan köpa tillgång till enskilda artiklar utan att teckna sig för en prenumeration. 

Mikrobetalningar för artiklar förutspåddes redan 2010 i rapporten Sanningar och myter om var digitala framtid
Mikrobetalningar för artiklar förutspåddes redan 2010 i rapporten Sanningar och myter om var digitala framtid. 12 år senare, 2022, är det verklighet.
Mattias Brännholm på Brama skrev om mikrobetalningar för artiklar i mars 2010.
Mattias Brännholm på Brama skrev om mikrobetalningar för artiklar i mars 2010. 2022 blev det verklighet i Sverige.

Det är rätt roligt att idag, tretton år senare, titta tillbaka på hur jag trodde det skulle vara om fem år. Rätt mycket slog in. Det jag verkligen trodde hårdast på slog inte alls igenom. Förrän idag

Mikrobetalningar så små att de inte påverkar köpbeslutet

Den psykologiska grejen med mikrobetalningar är att varje enskilt köp inte är så stort att det påverkar det enskilda köpbeslutet. Tillsammans kan det dock bli en större konsumtion än om man bara tecknar sig för prenumerationer.

Jag var helt övertygad om att det skulle slå igenom kraftigt inom en snart framtid, precis som Itunes, som nyligen hade lanserats, gav dig möjlighet att köpa enskilda sånger istället för hela album.

Det var ju så givet.

Det har varit en gigantisk gåta att det inte blivit av.

Gåtan är ju så klart inte kopplat till att jag trodde någonting som inte blivit av. Det obegripliga handlar istället om att kännedomen fanns där. Och att det ändå inte utvecklades.

Mikrobetalningar för artiklar
Det var inte extremt sannolikt, det jag skrev 2010. Men idag, 12 år senare, är mikrobetalningar för artiklar verklighet.

The Long Tail

Chris Andersson skrev tidigt – vilket i dessa sammanhang 2008 – boken ”The Long Tail: Why the future of business is selling less more”. Det blev tidigt en bibel för att förstå den nya ekonomi och drev tesen att när distributionskostnaden är borta finns det stora intäkter på att sälja lite av mycket, istället för det omvända för den traditionella affärsmodellen för tidningar, att sälja mycket av lite (= få artiklar i en tidning).

Ju starkare sociala medier har vuxit sig, desto mer gåtfull har utvecklingen varit. Sociala medier går ju ut på att sprida innehåll genom att dela det.

Det finns inte en människa som inte känner igen sig att i det har sett en delad artikel på Facebook som dom inte kunna läsa för att den ligger bakom en betalvägg. Enda sättet att läsa den har varit en teckna sig för en prenumeration.

Jag bor i Stockholm. Jag vill inte ha tillgång till hela tidningar när Sofia Mirjamsdotter skriva något begåvat i Sundsvalls-Tidning, Tidningen Ångermanland eller sedan någon vecka i Västerbottens-Kuriren. I övrigt är jag måttligt intresserad av det lokala i dessa områden. Men jag skulle glatt betalat för några av hennes artiklar.

Sofia är bara en.

Och jag är inte ensam. Tvärtom.

Hur många miljarder mediabranschen missat på det här vill jag inte tänka på.

Udrag ur rapporten Sanningar och myter om vår digitala framtiden från 2010 om mikrobetalningar för artiklar.
Udrag ur rapporten Sanningar och myter om vår digitala framtiden från 2010 om mikrobetalningar för artiklar.

Premiär för mikrobetalningar idag

Men så idag läser jag nyheten på Dagens Media att breakit.se nu lanserar mikrobetalningar. Det är bolaget Sesamy som nu erbjuder en lösning som är tillräckligt bra för att ta det till marknaden.

Jag är 2022 fortfarande lika övertygad som jag var 2010 om att det här är en del av framtidens mediakonsumption. Jag har fortfarande inte hört ett bra argument för varför det inte skulle fungera. (Hör du någon som idag argumenterar att du såklart ska köpa hela album och inte bara enstaka låtar?).

 Det ska bli mycket spännande att följa den här utvecklingen.

I smyg är jag lite glad att jag – till slut – fick rätt.

Förhoppningsvis.