Arlanda ombyggnation – går det göra sämre?

Arlanda ombyggnation - hur skulle det kunna bli sämre?

 

Det är bara att buga och gratulera. På något sätt har dom mest sofistikerade flygmotståndarna lyckats infiltrera såväl Swedavias styrelse och ledning som arkitektbyrån som fick uppdraget att rita om Arlanda.

I maskopi har dom sedan klubbat igenom och byggt om enligt ett förslag som nu gör Arlanda till det mest moderna flygplatshelvetet på jorden. 

Så grattis, flygmotståndare!

 Ni lyckades! 

Man drar sig verkligen att flyga från Arlanda nu. Så pass att man tittar på andra alternativ för att slippa skiten.

 

”Låt oss ändra det här så att man istället släpper av kunderna motsvarande vid Centralstationen i Stockholm och låt dom gå till en bit bortanför Svampen på Stureplan när dom ska borda planet…”

 

Det fiktiva mötet om ombyggnationen på Arlanda

Jag var inte där. Så jag vet inte. Såklart. Men baserat på hur det blivit kunde diskussion innan beslutet faktiskt gått så här:

”Vi har idag en fantastisk närhet för våra kunders (flygbolagen) kunder som ska flyga inrikes. Arlanda Express är direkt under terminalen, taxi direkt utanför och droppa och hämta passagerarna med bil är knappt 40 meter från incheckningen och baggageutlämningen. Dessutom är gaterna bara en trappa upp”. 

”Låt oss ändra det här så att man istället släpper av kunderna motsvarande vid Centralstationen i Stockholm och låt dom gå till en bit bortanför Svampen på Stureplan när dom ska borda planet…”

Japp. Så är det.

Jag mätte på Google Maps.

För ska du checka in en väska för inrikesflyg med SAS nu ska du göra det längst bort i Terminal 5. Du ska ställa dig i samma kö som dom som ska till New York, Chicago, Paris och London.

Inte snabbt, smidigt och enkelt i Terminal 4, den tidigare inrikesterminalen. Går ditt plan från gamla inrikesterminalen väntar en promenad av samma längd som genom centrala Stockholm.

 

Arlanda ombyggnation - Att gå från bilen till gaten blev 1.4 kilometer (kolla vita rutan längst ner i bilden). Att gå från bilen till gaten blev 1.4 kilometer (kolla vita rutan längst ner i bilden).

Arlanda ombyggnation - Att gå från centralstationen i Stockholm till Stureplan är 1.2 kilometer. Att gå från centralstationen i Stockholm till Stureplan är 1.2 kilometer.

 

Arlanda Ombyggnation – inte längre för dom som flygpendlar

Det fanns en tid när jag flygpendlade till Stockholm (vi skippar diskussionen om miljön runt det just nu). Jag var på intet sätt unik. Det är rätt många som reser regelbundet från Arlanda. Flera gånger i veckan.

När jag skulle hem kunde jag hoppa på Arlanda Express 17.05, komma in på Terminal 4 vid 17.30, trots rusningstrafik vara igenom säkerhetskontrollen på någon minut då jag bara hade en dator och plånbok och hinna med planet som lyfte 17.55. Jag gjorde det gång på gång på gång. 

Nu?

Just det går fortfarande att göra.

Men checka in bagage går inte längre att göra med SAS i Terminal 4. Då är det vara ute i god tid och checka in i Terminal 5 som gäller…

 

 

Arlanda Ombyggnation – frimärken, hissar och trappor

Tillbaka till det fiktiva mötet innan beslutet om ombyggnationen av Arlanda.

”Det låter ju lysande! Och när vi ändå är i gång, varför tvingar vi inte dom som kommer med bil och har bagage att åka rulltrappa eller försöka hitta någon av hissarna för att checka in? Förresten, ännu roligare, låt oss se till att det är två hissar och rulltrappor på olika ställen som dom måste uppför för att kunna checka in…!” 

”Strålande, och jag har mer djävulskap på lager! Kutym på världens alla flygplatser är att man släpper av nära utanför på övervåningen och hämtar nära utanför på nedervåning. Men låt oss ta ett nytt grepp och lite avsides göra ett trångt litet bombzonsliknande frimärke till parkering. Låt oss sedan råna de som har fräckheten att ta bilen hit genom att kräva dom på 50 spänn även om dom bara parkerar en minut”.

”Låt oss krydda kaoset med nitiska parkeringsvakter. I sämsta fall kan vi bötfälla någon som vill hämta våra kunders kunder. Det borde ju i alla fall kunna skapa irritation och dålig stämning. I bästa fall får parkeringsvakterna bilisterna som har fräckheten att hämta någon att snurra runt som påtända myror på frimärket istället för att parkera. Det borde ju…(illmarigt leende)…leda till att det blir kaos även för dom som bara ska släppa av någon”.

 

Arlanda Ombyggnation Parkeringskaoset Även om du bara stannar en minut kostar det 50 kronor att parkera (och tydligen 15 kronor till med EasyPark enligt klottrande visselblåsare).

 

Arlanda Ombyggnation Parkeringskaoset Parkeringsvakterna cirkulerar regelbundet och sprider glädje i frimärket.

 

…och fler hissar och trånga rullband

”Perfekt! Jag har ett förslag till: för att kunna knyta ihop gamla Terminal 4 och Terminal 5 och skapa absolut maximal längd att gå så bygger vi en ny gångpassage under Skycity. För att det ska skapa en illusion av kundvänlighet bygger vi också nya rullband som man kan åka på. Men…(fniss)…vi bygger dom så smala att ingen normal människa med rullväska kan passera en annan med väska utan att man stöter i varandra. Du vet, inte som det är på jordens alla andra flygplatser, att man står till höger och går till vänster på extra breda rullband…”

”Du är ett geni! Och jag noterar att gångpassagen och rullbandet är en våning ner så det blir fler trappor och hissar att springa i… I love it!”

”Eller hur! Dessutom, det roliga är ju att ingen verkar tänka på att Sky City nu fullständigt spelat ut sin roll som länk mellan inrikesterminalen och utrikesterminalerna. Vem vill vara där i framtiden..?”

 

 

Arlanda ombyggnation innefattar bland annat nya rullband - som är så smala att man knappt kan passera. Arlanda ombyggnation innefattar bland annat nya rullband – som är så smala att man knappt kan passera.

 

 

Arlanda – det unika med samma gatenummer

”Och låt oss för guds skull inte skapa någon struktur i numrering av gaterna. Det är fullständigt briljant som det är redan nu. Trots att det finns obegränsat med nummeralternativ var det ett lysande drag när dom invigde F-piren och sätta samma gatenummer som redan finns på andra ställen på flygplatsen. Det är verkligen en unik touch…”

”…(skratt)… jag kan bara hålla med!”

Arlanda Ombyggnation - logiken i gatenumrena. ”Välkommen till Arlanda. Om du behöver tänka till en gång var din gate är har vi misslyckats…”

 

Överbelastningsattack på tullen

”Vilket djävulskap kan vi göra åt dom som landar på Arlanda då?”

”Oh, don’t even get me started…! Jag är på det sedan länge. Det första var att samla alla ankommande passagerare på ett ställe. På IT-språk kallas det överbelastningsattack. Vi har lyckats få till konstant brute full force varje dag hela tiden, som över tid borde knäcka alla. Såväl personalen, som kunderna, som kundernas kunder”.

”Det blev som att tömma sirap i hela väskhanteringen.…(Skrattar med tårar i ögonen)…Du ska se hur länge folk kan få vänta på väskorna nu!”

”Men det mest geniala är tullen. Nu j-lar ska tulltjänstemännen få jobba. Alla ska passera dom, oavsett om man landar från Östersund eller Colombia. Har jag tänkt rätt borde det bli väldigt mycket enklare att smuggla in saker i Sverige nu. Hur ska tullstjänstemännen hinna med att kolla alla? Frekvensen stickprov borde ju störtdyka…”.

”Dessutom…(fniss)… när dom väl tagit sig ut, tänk hur många parkeringsplatser som finns borta vid gamla inrikesterminalen som nu plötsligt ligger halvvägs till Sibirien! Tänk eländet att dra väskorna dit…!”

”Och hur kan vi ordna med flygbussarna så det blir riktigt besvärligt…?”. 

 

Hur kan det kommuniceras så här illa?

Ovan är – så klart – jag som raljerar. Men det är faktiskt i princip så här det är på Arlanda idag.  Jag tänker på – Gud förbjude – att min pappa skulle ut och flyga från Arlanda. Lite krasslig knän, men i det stora hela inget större fel på honom än. Jag fattar ändå inte hur det skulle gå till…

Men pappa i alla ära – vad som egentligen stör mig är: det står frapperande lite om hur det ska bli. Som story- och budskapskonsult går jag igång på sån här dumhet.

 

Man verkar ha glömt vad syftet med en flygplats är: att så smidigt och enkelt ta en passagerare från entrén på flygplatsen till gaten.

 

Syftet med en flygplats: att göra det enkelt att flyga

Nä, jag tror inte det är onda eller korkade människor som leder Arlanda (även om förtroendet fick sig en törn i somras med köerna i säkerhetskontrollerna). Men man verkar ha glömt vad syftet med en flygplats är: att så smidigt och enkelt ta en passagerare från entrén på flygplatsen till gaten.

Om jag vill gör en golgatavandring bland butiker gör jag det på Mall of Scandinavia. Eller på något annat köpcentrum. Eller, ännu bättre, på en lokal butiksgatan så vi håller stadskärnor i liv i vårt land. Det är sällan jag går på shopping sprees på flygplatser. 

Ändå är det man skryter om i kommunikationen under ombyggnationen, att här byggs det minsann en ny marknadsplats. Och nya restauranger.

Inte hur smidigt och enkelt det blir att flyga.

Jag fattar att det behövs hyresgäster på Arlanda för cashen måste in och för att det ska vara intressant att hyra måste passagerarna passera förbi min butik. Men igen – jag som kunds kund åker till Arlanda för att flyga. Inte för att shoppa.

 

Om jag vill gör en golgatavandring bland butiker gör jag det på Mall of Scandinavia.

 

Terminal 4 var för liten – men det här?

Jag fattar också – så klart – att terminal 4 var för liten för fungera som inrikesterminal. Jag har många gånger stått i sardinburken till lounge på övervåning i brist på sittplatser att sitta i. Och att hämta väskan vid baggagebandet i inrikesterminalen hade under många varit en upplevelse som bara en fullblodsanarkist kunnat vara nöjd med. 

Lägg till det att ändrade passlagar och betydligt högre säkerhetskrav under de sista 20 åren fullständigt förändrat förutsättningar att driva flygplats. 

Jag förstår också tanken om det gränslösa Europa. Att det inte ska vara någon skillnad på om man åker till Umeå eller Bryssel.

Jag fattar. 

Något behövde göras.

Men det får ändå inte bli så här uselt.

 

Min senaste resa – 1,4 kilometer till gaten

Vid min näst senaste flygning var gaten C 40, längst ut på gamla terminal 4. Incheckningen var längst bort i terminal 5. När jag svettig på planet kollade min stegräknare på mobilen trodde jag att jag såg fel. 

Jag var tvungen att gå in på Google Maps och mäta. Och jag var tvungen att hitta något att jämför med. För igen trodde jag att jag såg fel.

Det visar sig att det är 200 meter närmare att gå från till Centralstationen till Svampen på Stureplan i centrala Stockholm än vad det är att gå från där man blir avsläppt för att checka in tills man är vid gate C40.

Jag skämtar inte.

1200 meter i central Stockholm från Stureplan till Centralen mot 1400 meter på Arlanda från entre till gate.

För att flyga till Göteborg.

Häromkvällen landade jag från Östersund. Inget checkat baggage. 1022 steg från gate till mötande bilen…

 

Är det här bara en obedövad rotfyllningen som man snart kommer skratta åt?

 

Arlanda Ombyggnation pågår – var är informationen?

Okej, Arlanda är en byggarbetsplats. Det pågår stora byggprojekt här. Den här mardrömmen kanske bara är tillfällig. Då går det ju att förstå och ha tålamod.

Jag frågar några trevliga SAS-människor. Dom ler och säger med sorgsen blick: ”Vi har ingen aning om hur det ska bli med Arlanda”. Jag pratar med en person som jobbar på Arlanda. Han bara skrattar. ”Ja, det är en gåta vad dom gjort…”.

Jag vill så gärna förstå hur det ska blir. Finns det ett ljus i tunneln? Är det här bara en obedövad rotfyllningen som man snart kommer skratta åt?

Går in på Svedavias sajt. Klickar mig runt. Det finns i princip tre budskap om framtidens Arlanda:

  1. En ny och snabbare säkerhetskontroll (Jippi! Hatten av!)
  2. En ny öppen marknadsplats. 
  3. En helt ny stadsdel ska byggas på Arlanda. Visionen pratar om Arlanda som en arbetsplats för 50.000 människor år 2035.

Med ett stort undantag för den nya säkerhetskontrollen (som säkert blir fantastisk) inte ett ord om hur processen att resa kommer förbättras.

Inte ett ord om huruvida det är en provisorisk lösning att med bil vinka av och hämta en eller två våningar ner på en alldeles för trång parkeringsplats.

Inte ett ord om att två varv i den trånga spiraltrappan med väskorna kommer vara en del av framtidens check in-upplevelse (när man inte orkar vänta på hissen eller gå till rulltrappan).

 

Hur blir det när allt är klart?

Nope. Inte heller ett ord om den långsiktiga planen är att jag fortfarande ska behöva vandra genom hela centrala Stockholm (och upp och ner i trånga rulltrappor (som för övrigt står still tre av fyra gånger jag flugit sista halvåret)) för att ta mig till mitt inrikesflyg, eller om det blir bättre och närmare när allt är klart? 

Det är faktiskt sensationellt uselt med information om vad som händer. Och – framför allt – hur kommer min upplevelse som resenär bli när ombyggnationen är klar.

Det är det enda som borde spela någon roll.

Så länge det inte finns information kan jag bara spekulera. Och dela med mig av min upplevelse och tankar.

Flygmotståndarna jublar.

 

P.S Arlanda – om ni vill ha hjälp, för ni behöver det, hör av er till mig på storypower.se

 

 

Fler artiklar av Mattias Brännholm

 

På Pebble Beach presenterade jag min bästa idé

Hur mycket skulle du betala för att ha ett program om när du spelar en

20 år sedan direktsändningarna från Allsvenskan började

I år är det 20 år sedan direktsändningarna från samtliga allsvenska matcher började.Jag var ansvarig

 

GRATIS GUIDE OM KRAFTEN

OCH MÖJLIGHETERNA MED STORYTELLING

 

Förstå hur du kan skapa tydligare budskap. Hur du kan bygga starkare varumärken. Och hur du kan sälja bättre. Bara genom att använda kraften i stories.

Den här e-booken förklarar grunderna i kraften med storytelling. Fyll i formuläret nu så har du den i mailen direkt. Om tio minuter kan din kommunikation vara förändrad för alltid.