Bästa golftävlingen att se

Den bästa golftävlingen att se som åskådare är Hero World Challenge på Bahamas. Här värmer Tiger Woods upp inför sista varvet.

Bästa golftävlingen att se

 

Bästa golftävlingen att se tar sin utgångspunkt i dig som åskådare. Hur du ska få se flest bra spelare med minsta möjliga andra åskådare. Efter att ha besökt någonstans mellan 40-50 tävlingar genom åren har jag ett tips.

 

”Bästa golftävlingen att se” är en artikel som inte handlar om digital marknadsföring eller storytelling. Den får gå på kontot ”en och annan rövarhistoria” som jag också utlovade när jag började skriva det här artikelflödet för några månader sedan. Även om det inte är det heller… Det är nämligen ett konkret tips.

 

Vilken är den bästa golftävlingen att besöka om du vill se storstjärnor spela golf?

Jag är ju en golfnörd. Och jag har följt såväl herr som damgolf rätt länge. 1991 bevakade jag min första dammajor. Dinah Shore hette den på den tiden. Den avgörs på Mission Hills Golf Club i Rancho Mirage i Palm Springs i slutet av mars varje år.

Ett år senare bevakade jag min första herrmajor: US Open på Pebble Beach 1992. Det var då en skitskur Anders Forsbrand bara gick förbi mig, den enda svenska journalisten på plats, efter att ha gjord bogey på sista hålet på sista varvet. Han hade gått tidigt men så började det blåsa upp. Rejält. Innan det var slut var Forsbrand topp-10. Den solklart bästa placeringen i en major av en svensk fram till dess. Forsbrand, muntergöken på den tiden, gick inte att hitta. 

Det har blivit en del tävlingar till sedan dess: Masters 97, 98, 99 och 2000. Samt 2010, 2011 och 2018. Några US Open till. Någon Open Championship. Ett Ryder Cup.

Samma sak på damsidan. Några majors. Ett Solheim Cup.

Och en massa ”vanliga” tourtävlingar. Hur många vet jag inte. Men det har blivit några stycken. Jag gissar mellan 40-50 totalt.

 

Henrik Stenson på Hero World Challenge på Bahamas. Det är sista varvet och Henrik är med och slåss i toppen. Notera hur få besökare det är. Henrik Stenson på Hero World Challenge på Bahamas. Det är sista varvet och Henrik är med och slåss i toppen. Notera hur få besökare det är.

 

Vilken är den bästa golftävlingen att se?

Jag får ofta frågan: Vilken är den bästa golftävlingen att besöka om du vill se storstjärnor spela golf?

Jag har alltid svarat att The Masters är den häftigaste tävlingen att besöka. Det är den första major på säsongen. Spelas alltid på perfekta Augusta National i Augusta, Georgia (Åk inte till Augusta i staten Maine som en svensk fotograf som skulle bevaka tävlingen en gång gjorde…). Myten runt tävlingen är gigantisk.

Det tycker jag i och för sig fortfarande. Att Masters är den häftigaste tävlingen att besöka.

Men den bästa tävlingen att vara åskådare på?

Jag har i rätt många år svarat Turkish Open i Belek i Turkiet. Den är del av slutspelet på Europatouren och del av Race to Dubai. Det betyder väldigt många bra spelare i startfältet. Dessutom har huvudsponsorn en tradition att köpa in en eller ett par profilspelare varje år. Tiger Woods har spelat tävlingen flera gånger. Ett år var John Daly inbjuden. Det var samma år som jag var där och jobbade. Busschauffören från flygplatsen var övertygad om att jag var John Daly. Det var genant första gången han frågade. Andra och tredje gången blev det jobbigare och jobbigare. Vid fjärde frågan var jag på väg att vända och åka hem.

Om vi bortser från blinda busschaufförer har jag alltid rekommenderat Turkish Open om du som åskådare ska se golftävling. Dels för att det är relativt nära, men framför allt för att det inte är några åskådare. Antalet turkar som bryr sig om golf går att räkna på ena rangehinkens bollar. I övrigt är det bara lite enstaka turister där. Åker man på Turkish Open är man väldigt ensam som åskådare bland riktigt bra spelare. Det är alltså synnerligen enkelt att röra sig och se bland duktiga golfare.

 

Henrik Stenson med sin nya caddie Scott Vail på Hero World Challenge på Bahamas i december 2018. Foto: Mattias Brännholm Henrik Stenson med sin nya caddie Scott Vail på Hero World Challenge på Bahamas i december 2018.

Bästa golftävlingen att besöka som åskådare: Hero World Challenge på Bahamas

Jag har en ny, överlägsen, favorit: Hero World Challenge på Bahamas.

Ja visst, det är betydligt längre tid. Såklart också lite dyrare.

Men tävlingen är helt utan konkurrens när det gäller antalet toppspelare i förhållande till åskådare.

Det är direkt löjligt hur ensam man är nära världens bästa spelare.

 

Startfältet är bara 18 spelare. Ingen är rankad sämre än 30:e på världsrankingen. Det är intimt, spelarna är avslappnade. Och det är bra golf.

 

Tävlingen avgörs i månadsskiftet november/december och är en inofficiell del av PGA-touren. Startfältet är bara 18 spelare. Ingen är rankad sämre än 40:e på världsrankingen. Det är intimt, spelarna är avslappnade. Och det är bra golf. Det är som att bevittna en (väldigt välbetald) golfsemester med tävling med världens bästa golfare. 25 grader i början av december gör inte heller ont.

Jag var faktiskt där förra året. Jag skulle intervju Dustin Johnson för Golfstore Magazine i West Palm Beach några dagar senare (läs artkeln här) och hade en dag över när jag satt på hotellrummet i Fort Lauderdale. Visst, jag fixade en mediaackreditering och fototillstånd, men jag kan ärligt säga att jag inte behövde ackrediteringen för att komma nära spelarna. Man är tillräckligt nära som åskådare (jag behövde såklart en ackreditering för att fota på banan, men inte för att komma närmare spelarna).

 

 

Så nära spelarna

Jag gick med Stenson några hål på sista varvet. Sjätte greenen är en dubbelgreen med 13:e hålet. Jag står framför en liten höjd bredvid greenen så jag ser inte riktigt vad som händer på 13:e grenen. Jag fokuserar på mitt och tittar i kameran.

När jag tittar upp står Tiger Woods mindre än 10 meter i från mig. ”Vad är det som händer? Var är allt folk?” hinner jag tänka. Han är ju ändå på 13:e hålet på sista rundan på en PGA-tourtävling. Då vänder jag mig om. Jag ser kanske 50 personer som går med honom. Då ska man veta: han är tävlingens publikmagnet även denna tävling…

Ni fattar!

Hero World Challenge på Bahamas är min ny rekommendation om man ska besöka en golftävling som åskådare.  Tävlingen är inte öppen för publik under inspelsdagarna. Men alla tävlingsdagar kan vem som helst besöka tävlingen. 

Det blir inte närmare och bättre än så här.

Avslutningsvis: många känner till att jag producerar inslag och filmer. Och att jag skriver texter och artiklar.

Vad många inte känner till om mig är att jag gillar att foto också.

Alla bilderna i den är artikeln är signerade Yours Truly.