Bra sökord för Google

Så hittar du bra sökord för Google.

Ett bra sökord för Google har hög sökvolym, liten konkurrens och är relevant för såväl dig som dina kunder. Det gäller att hitta dom bra sökorden och skriva bra innehåll om dom för att lyckas med digital marknadsföring.

Tänk dig att allting är i princip lika mellan din sajt och din konkurrents sajt. Alltså den håller samma tekniska kvalité, båda har snygg design och deras erbjudande är precis likvärdigt det ni har. Vad är det då som får dina presumtiva kunder att välja den ena före den andra om allting är lika? Slumpen?

Hur får du din sajt att knocka konkurrent? Att vara det självklara valet för dina presumtiva kunder före konkurrentens?

Det här är nyckeln till allting. Det är här de digitala segrarna finns. Och det är sånt här jag som konsult inom digital marknadsföring hjälper dig upptäcka om din verksamhet.

 

Ett bra sökord gör dig bättre än konkurrenten

Om du skapar en digital upplevelse som är bättre än konkurrentens vinner du. Dessutom: Det är betydligt enklare att skapa en digital upplevelse som är betydligt bättre än konkurrentens jämfört med att skapa en produkt som är det.

 

Det är betydligt enklare att skapa en digital upplevelse som är betydligt bättre än konkurrentens jämfört med att skapa en produkt som är det.

 

Hur skapar man digitala upplevelser?

Svar: Med relevant innehåll.

Vad är dom relevant innehåll? Jo, sånt innehåll som skapar nytta för din potentiella kund. Bra sökord för Google är första steget för att ditt relevanta innehåll ska hittas av dina potentiella kunder.

För det är så här du står ut före dina konkurrenter. Om du utöver att allting annat är lika dessutom producerar redaktionellt innehåll systematiskt som hjälper kunden med dennes problem, vilken sajt väljer din presumtiva kund då? Vilken sajt kommer ranka bättre hos Google?

 

Googles sökspindlar ser allt

Googles sökspindlar ser sånt. Ja, dom ser det mest. Den som publicerar mest av bäst relevant innehåll vinner. Så enkelt är det.

Vad menar jag då med relevant innehåll? Förmodligen inte samma sak som sälj- eller marknadschefen på företaget. De brukar vilja prata om vad företaget vill prata om. Produkter, tjänster och interna nyheter. Relevant innehåll i digital marknadsföring är innehåll som potentiella kunder söker efter på Google.

 

Relevant innehåll i digital marknadsföring är innehåll som potentiella kunder söker efter på Google.

 

 

Bra sökord och söksträngar för Google

Det absolut första du måste göra innan du börjar producera innehåll är att ta reda på vad folk söker på som är relevant för din business. Gör du allting annat rätt och det här fel kommer du att misslyckas. Med 99% säkerhet (den sista procenten är bara ren och skär tur från er sida…).

Hela kärnan i att producera innehåll i digital marknadsföring är att producera för de som söker på Google och inte vad marknads- och/eller säljavdelning tror och tycker är bra innehåll.

Det där är så viktigt att jag skriver det igen:

För att lyckas med digital marknadsföring ska man producera innehåll som folk söker efter på Google. Inte vad din marknadsavdelning eller säljavdelning tror är bra innehåll.

 

För att lyckas med digital marknadsföring ska man producera innehåll som folk söker efter på Google. Inte vad din marknadsavdelning eller säljavdelning tror är bra innehåll.

 

Att hitta bra sökord är ett precisionsarbete

Det här handlar om att lägga ner hagelgeväret och ta fram lasersiktet; att veta exakt vad du ska producera innehåll om. Processen att ta reda på detta kallas sökordsanalys och du bör anlita en duktig SEO-specialist som kan hjälpa dig med denna process. Det är värt varenda krona. Om du anlitar en professionell SEO-expert kan det i förlängningen spara dig stora pengar genom att inte producera dyrt innehåll mot en dålig söksträng (eller annonsera mot ett dåligt sökord).

Men för att nu inte få varenda marknads- och säljchef emot mig: Ja, det ingår i digital marknadsföring att producera innehåll om produkterna och tjänster också. Men nu fokuserar vi på att smörja Google. 

 

Bra sökord för Google – att tänka på:

Det är tre faktorer som är viktig för dig när du gör söksträngs­analysen:

1. Sökvolym: hur många personer söker på det här sökordet?

2. Konkurrens: hur många andra företag, och hur stora är dessa, är det som också vill bli hittade på det här sökordet eller söksträngen.

3. Relevans: är sökordet relevant för ditt företag och verksamhet? Om så, hur relevant är det? Kommer kunden hitta vad de söker på din hemsida om de klickar på din sida i sökresultatet?

Det optimala sökordet för ditt företag är ett som många söker på, som har få konkurrenter och som är relevant för ditt företag. Det är runt detta sökord du vill skapa sidor på din sajt med bra och engagerande innehåll.

Just det här är absolut fundamentalt och kärnan i content marketing och digital marknadsföring: att skapa en lista av bra sökord och söksträngar är grunden, underlaget, för effektiv content produktion och publicering. Baserat på denna lista skapar du sedan majoriteten av innehållet på sajten. Det är så du stiger i Google-rankningen.

Det är här agnarna sållas från vetet. Proffsen från amatörerna. Företagen som rankas på Google och de som inte gör det.

By the way, det innehåll du skapar som inte är kopplat till söksträngsanalysen är sånt som sälj eller marknadschefen absolut vill publicera. Alternativt kommunikation från företaget.

 

Med det optimala sökordet bygger du sakta men säkert din Google-rankning

Men det räcker inte med att veta till vilka sökord och söksträngar du ska skapa innehåll. Sökmotoroptimering (SEO) är en röd tråd genom hela ditt arbete med digital marknadsföring. Framför allt när det gäller att producera och publicera innehåll. Det måste göras bra och rätt hela vägen för att samla poäng hos Google. (Läs mer om sambandet mellan SEO och innehåll här).

Att rankas högt på Google är inte en quick fix. De som påstår det och lovar snabba resultat ska du springa ifrån så fort du kan. De som garanterar resultat ska du springa ännu fortare ifrån.

Det går nämligen inte ge garantier beträffande resultat när det gäller resultat på Google. Detta av den enkla anledning att deras algoritm är hemlig. Ingen vet vad och när Google gör ändringar i den och vilka dessa ändringar är. Lovar man framgång ljuger man. Det enda man kan lova är hårt arbete.

Med hårt arbete på rätt sätt ska du sakta men säkert stiga i Google-rankingen.

Rätt sätt är att prioritera att producera innehåll.

 


Den här texten är ett lätt modifierat utdrag ur boken Tio steg i digital marknadsföring. Du kan ladda ner den helt gratis nedan.

 

GRATIS GUIDE OM DIGITAL MARKNADSFÖRING

 

Få en fundamental överblick av modern digital marknadsföring. Ladda ner min kostnadsfria e-bok. Den tar inte mer än 20 minuter att läsa – men ger ändå ett viktigt helikopterperspektiv på digital marknadsföring.