Digital strategi innehåll

Marknadsföringskonsult som bland annat levererar digital strategi och SEO. Digital strategi och dess innehåll är fundamentalt för alla bolag i dag. Det är ett komplext uppdrag att förstå helheten, från affärsidé till google, sökmotoroptimering och sociala medier till marketing automation och redaktionellt innehåll. Som i slutändan resulterar i ökade intäkter för bolaget.

Vad innehåller en bra digital strategi?

En bra digital strategi innehåller en plan för hur företaget ska vara framgångsrikt på internet. Det har sin utgångspunkt i företagets befintliga affärsprocess och kundpotentialen i marknaden. Resultatet är en plan för digital framgång.

Med tanke på affärspotentialen som finns i digital marknadsföring och försäljning idag är det inte konstigt att många undrar över vad som egentligen bör ingå i en digital strategi.

Det som möjligtvis är konstigt är att inte fler tar tillvara på möjligheterna. Och andra sidan är det din lycka.

Att bara snyta ur sig innehåll till en digital strategi är inget man bara gör, i alla fall inte om man är seriös. Förvisso finns det precis som med bokföring regler att förhålla sig till. Även om Googles regler är okända så är det många kvalificerade analyser som ändå ger en rätt tydlig bild vad som ska göras. Skillnaden mot bokföring är dock att där kan du i princip applicera samma process och rutiner oavsett bolag.

En bra digital strategi är unik för varje bolag. Förvisso baserad på ”spelreglerna” för Google och digital marknadsföring. Men med en stor frihet i bränslet i marknadsföringen, nämligen innehållet. Det som vi kallar content.

 

Digital strategi – innehåll: övergripande

En digital strategi består av följande moment (med en utförligare beskrivning nedan):

 1. Nulägesanalys
  • Affärsprocessen
  • Teknisk analys av sajten
  • SEO och söksträngsanalys
 2. Budskapsformulering
  • Workshop
  • Brand story
 3. Handlingsplan
  1. Enskilda projekt
   • Bygga /renovera sajten
   • Sätta upp CRM / marketing automation
  2. Löpande utförande
   • Content produktion (producera innehåll)
   • Publicering
   • Spridning
   • Marketing automation och nyhetsbrev
   • Google Annonsering
   • Facebook Annonsering
   • Analys
 4. Budget

 

Digital strategi – innehåll: nulägesanalys

Den digitala strategin börjar, som de flesta andra strategier, i nuläget. Den består av en grundläggande beskrivning av affären som den digitala närvaron ska utveckla samt förutsättningarna för denna närvaro. 

Affärsprocessen

Hur ser er befintliga affärsplan ut? Hur ser affärs- och säljprocessen ut idag? Vad är målgruppen? Marknaden? Hur ser tillväxtpotentialen ut? Med mera. 

På samma sätt som du för att ta effektiva beslut måste förstå hur digital marknadsföring fungerar på ett principiellt plan behöver den digitala strategin förstå hur er unika affärsprocess ser ut för att vara effektiv.

Teknisk analys av sajten

Den tekniska analysen av sajten består i att köra sajten genom ett antal testverktyg och se hur det levererar. Den tekniska prestandan är ett av Googles viktigaste mätvärden. Det måste vara bra.

SEO och söksträngsanalys

Det övergripande syftet med en sajt är att hitta rätt besökare och få dem att besöka sajten. SEO och söksträngsanalysen hittar dessa sökord och utvärderar vilka sökord och söksträngar som är de bästa att försöka ranka på.

 

Digital strategi – innehåll: budskapsformulering

Teoretiskt går det för en konkurrent att vara lika bra som dig på digital marknadsföring. Skillnaden avgörs i vad du säger, hur du kommunicerar ditt budskap. Som Sveriges enda Storybrand Certified Guide vet jag har du ska formulera budskap som skapar engagemang och står ut från konkurrenterna. Det här är en del av unikiteten i mitt erbjudande (Jag har en separat sajt enbart om att använda kraften i storytelling. Du hittar den här).

Processen sker i två steg:

Workshop

Först har vi en workshop med rätt personer från företaget. Där fokuserar vi mycket på er affär, kunden och kundens problem. Med hjälp av den vetenskapligt bevisade kraften i storytelling skapar vi ett budskap som engagerar.

Brand story

Det här budskapet formuleras i en brand story. Precis som de flesta företag har en grafisk profil är brand storyn företaget budskapsprofil, alltså hur företaget och dess anställda pratar om företaget. (Ni kan läsa mer om det här).

 

Digital strategi – innehåll: handlingsplan 

Med affärsplanen, nuläget, den tekniska analysen av sajten, SEO-analysen och budskapsformulering på plats har vi grunden för att formulera handlingsplanen och budgeten. 

Ni kan utgå från att handlingsplanen består av två delar: projekt och löpande verksamhet. 

Enskilda projekt

Enskilda projekt är, till skillnad från den löpande verksamheten nedan, projekt som har en början och ett slut. Se det som ett hotell: det är ett projekt att bygga eller renovera hotellet och göra installationer för att kunna bedriva verksamhet där. Löpande verksamhet – att skapa innehåll och sprida det – är processen att driva en hotellverksamhet där när (bygg)projekten är klara.

Bygga / renovera sajten 

Sajten är hjärtat i digital marknadsföring. Det är hit du driver alla för att konsumera innehåll och konvertera (= göra vad du vill att besökaren ska göra på sajten). Projektets omfattning beror på hur sajten ser ut idag, vad den tekniska analysen av den visade och hur SEO-behovet ser ut.

Sätta upp CRM / Marketing automation

Ett lika viktigt projekt som att bygga / renovera sajten är att sätta upp processen bakom sajten. Det som kallas back office. Konkret är det CRM / marketing automation-systemet. När det är konfigurerat och sajten färdigbyggd kan verksamheten börja.

Alltså verksamheten med digital marknadsföring och försäljning.

 

Löpande utförande

Handlingsplanen för den löpande verksamheten – alltså det som är löpande digital marknadsföring – fokuserar på det som är viktigast för din verksamhet. På ett principiellt plan går det löpande verksamheten ut på:

Producera innehåll => Sprid innehållet på rätt sätt i rätt kanaler => analysera utfallet => komplettera med annonsering => gör om.

 

Content produktion (producera innehåll)

Hjärtat i bra digital marknadsföring är att producera bra innehåll enligt SEO-analysen. Det kan vara texter, foton, grafik, poddar eller filmer. Troligtvis är det en mix av alltihop. Det finns rätt intressant fakta på vad man som potentiell kund uppskattar att konsumera.

Publicering

Det här innehållet ska publiceras på rätt sätt. Det innebär att det mänskliga ögat uppskattar att konsumera det – och att Googles sökspindlar kan läsa det. Dessa sökspindlar är ordningen och redan själva så det är en del arbete bakom för att optimera innehållet.  

Spridning

Publicerat innehåll kan spridas på tre sätt: genom sociala medier, via nyhetsbrev och via att bli hittad på Google. Du kan även sprida innehållet genom annonsering (läs mer nedan).

Marketing automation och nyhetsbrev

Det viktigaste verktyget du har i digital marknadsföring är CRM-verktyget. Det är som cockpiten i ett flygplan. Det är här allting använder. Det finns en uppsjö av olika CRM-system: Hubspot, Salesforce, Active Campaign och svenska Upsales är några jag av många aktörer.

Jag använder Hubspot; jag har provat många olika och tycker att min lilla verksamhet får mest valuta för pengarna med dom. Men varje företags behov är unikt.

CRM-systemen kostar pengar. Oftast, för att inte säga alltid, är priset kopplat till hur många kontakter du har i ditt register. Det är sällan billigt med CRM-system.

Google Annonsering

Google annonsering är ett mycket bra komplement inledningsvis, innan din sajt rankar bra organiskt samt om du har något du vill sälja direkt här och nu. Statistik visar att annonsering på Google inte är tillnärmelsevis lika effektivt som att ranka högt. Men om du inte rankar högt – läs: är på första sidan på Google – är annonsering dit bästa komplement.

Facebook Annonsering ink retargeting

Världens största sociala nätverk tjänar pengar på att företag vill synas framför rätt kunder. Facebook – eller Meta som företaget heter (och som också äger Instagram och Whatsapp) – är synnerligen skickliga på att placera rätt annonser framför rätt målgrupp. Och – retargeting – placera annonser i ditt flöde för företag som du har interagerat med – kanske bara i form av besök på hemsidan.

Facebook annonsering och retargeting är en viktig del av digital marknadsföring. Annonseringen kan bestå av allt från direkta köpannonser till spridning av egenproducerat innehåll. 

Analys

På samma sätt som det finns många olika CRM-system finns det också en uppsjö av olika analysverktyg. Det vanligaste är Google Analytics, Google Trend är några av de vanligaste, som är gratis.

Sedan finns det verktyg som Ahrefs, SEMRush och Moz som kostar, men som ger djupare data.

För att analysera texten på sajten är Yoast den största aktören i branschen.

Jag använder flera av de här verktygen när jag hjälper kunder med digital marknadsföring.

Fotnot: det var dock bara nyligen som jag blev medveten om att SEMRush ägs av ett ryskt bolag. För mig spelar det idag roll. Tyvärr…

 

Budget

Allt ovan kostar. Hur mycket kostar det? Är det en kostnad eller investering? Vad ska jag prioritera?

Budgeten visar vad investeringen i att ta en position i det digitala ligger på. Det ska ställas mot det allting började med: affärsprocessen, den potentiella marginalintäkten och marknadens potential.

Beslutet hur vägen framåt ser ut är dit.

 

Digital strategi – innehåll: helikopterperspektivet

Digital marknadsföring handlar i all sin enkelhet om att producera, publicera och sprida bra innehåll på rätt sätt. Innehåll som hjälper potentiella kunder lösa problemet som dom har.

Processen att producera innehåll är hjärtat som slår i din digitala marknadsföring. Allting annat i digital marknadsföring är stödfunktioner för att göra detta så effektivt som möjligt.

Den som är bäst på helheten är också den som över tid vinner.

Tveka inte att höra av dig om du vill ha hjälp med din digitala strategi.

 

 

GRATIS GUIDE OM DIGITAL MARKNADSFÖRING

 

Få en fundamental överblick av modern digital marknadsföring. Ladda ner min kostnadsfria e-bok. Den tar inte mer än 20 minuter att läsa – men ger ändå ett viktigt helikopterperspektiv på digital marknadsföring.