Dilemmat med Facebook
Dilemmat med Facebook är en dokumentärserie i två delar som sedan någon vecka finns på SVT Play. Det är en av de mest intressanta samtidsdokumentärer jag har sett på senare år. Varför?
Dokumentärserien ger en bra bild av hur Facebook fungerar. Hur en algoritm baserat på vårt beteende på nätet styr vad vi får se i vårt nyhetsflöde. Hur detta är tänkt att skapa relevant innehåll för varje enskild individ.
På en mening låter det fantastiskt. Ett personligt nyhetsflöde automatiskt anpassat för mig.
Är du en regelbunden användare av Facebook kan du utgå från att Facebook vet mer om dig än din partner.
Dilemmat med Facebook – problemen
För att skapa det här personliga flödet samlar Facebook på sig extremt mycket information om dig. Är du en regelbunden användare av Facebook kan du utgå från att Facebook vet mer om dig än din partner.
Den välproducerade dokumentären tar sin ansats i problemen med Facebook. Hur Facebooks goda avsikter också har fört med sig en digital verklighet bestående av lögner, ignorans och folkmord. Hur desinformation har skakat om länder som Ukraina, Filippinerna och Myanmar. Hur Barack Obama använde Facebook för att vinna valet 2008 och hur Donald Trump gjorde det samma 2016. Kort och gott: Hur den personliga information om dig kan användas av onda krafter.
Dokumentären målar upp bilden av ett företag som inte hunnit med att ta ansvar i samband med sin oerhörda framgång. Hur den idag är ett svårkontrollerat monster, fyllt av möjligheter för onda människor.
Det är svårt att inte bli berörd av dokumentären.
Dilemmat med Facebook – möjligheterna
Det är den andra sidan av samma mynt som är möjligheterna inom digital marknadsföring. All data som Facebook samlar på sig om dig gör att ditt extremt anpassade nyhetsflöde också kan innehålla extremt anpassade annonser.
Facebook är utan tvekan det mest kostnadseffektiva sättet idag att nå en synnerligen nischad målgrupp.
Facebook och säljtunneln
Sälj och marknadsföring beskrivas gärna i form av olika varianter av tunnlar, eller snarare trattar, som går från breda i ena enda till smala i den andra.
När jag pratar säljtratt brukar jag prata om fem olika stadier:
Omedveten – Problemmedveten – Lösningsmedveten – Produktmedveten – Fullt medveten (Köpredo)
Beroende på var din presumtiva kund är på medvetenhetsresan vill du som marknadsförare använda olika kanaler. Är dom problem-omedvetna är Facebook överlägset allting annat.
Av flera anledningar:
1) Du kan göra hypertargeting på Facebook, alltså extremt riktade annonser.
2) Du kan annonsera mot look-alikes, alltså skapa profilgrupper baserat på redan befintliga kunder.
Om du ska in med en ny produkt på en ny marknad där de presumtiva kunderna inte ens vet om att de har ett problem som din produkt kan lösa är annonsering på Facebook rysligt effektivt.
Om du ska in med en ny produkt på en ny marknad där de presumtiva kunderna inte ens vet om att de har ett problem som din produkt kan lösa är annonsering på Facebook rysligt effektivt.
Det talar Dilemmat med Facebook tyst om
Det talar dokumentär Dilemmat med Facebook – såklart – väldigt lite om. Men den insikten är synnerligen viktig att ha med sig. Den sensationella tillväxten av användare – från 100 miljoner till över 2 miljarder på tio år – samt att man har skapat de vassaste annonsverktyget av dom alla är anledningen till Facebooks monstruösa framgång.
Det är därför problemen med Facebook – hur ska man hantera missbruket av Facebook – är ett sånt svårt problem att lösa. Begränsar man tillgång till användarna begränsar man också nyttan för annonsörer att använda Facebook.
Jag tror Facebooks närmaste tio år blir betydligt mer intressant att följa än de senaste tio åren.
Se dokumentären genom att klicka här:
Bild: screenshot från SVTPlay.se[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][edgtf_image_with_text enable_animation=”yes” enable_image_shadow=”no” image=”32881″ image_size=”full”][vc_column_text]