Optimera hemsidan för Google – exempel

Exempel på att optimera hemsidan för Google. Digital marknadsföringskonsulten Mattias Brännholm delar med sig av sin tips och erfarenheter.

Vill du ha exempel på vad kan hända om ni optimerar hemsidan för Google? Vilka resultat du faktiskt kan uppnå om du skriver väl och jobbar rätt. 

Som marknadsföringskonsult får jag ofta frågan: vad krävs för att vi ska ranka i topp på Google?

Det enkla svaret är: det är omöjligt att svara på (och samtidigt Googles fundamentala affärsidé, att göra det omöjligt att ta reda på…).

Förenklat krävs det:

  • Kunskap om hur man kodar för att bygga sajten på tekniskt rätt sätt. Det är fundamentalt och en initial investering du behöver göra för att ranka bra.
  • Det krävs också att andra länkar till din sajt för att den ska länka bra. För det krävs det inte kunskaper. Det krävs kontakter – men framför allt krävs det bra innehåll.
  • Sist men inte minst krävs det regelbunden publicering av bra innehåll på rätt sätt. Det sista kan du påverka väldigt mycket själv. (Läs mer om det här).

Om jag försöker utveckla svaret vad som krävs så handlar det naturligtvis om konkurrensen. Ju större företag och sajter du konkurrerar med, desto svårare är det. Då får man använda en annan strategi (som jag skriver om här). Strategin kallas Long Tail och lanserade av Chris Andersson 2009. Den går förenklat ut på det klassiska citatet ”Många bäckar små”, alltså att gå efter fler, men betydligt mindre konkurrensutsatta fler sökord.

Det har varit min verklighet.

 

Optimera hemsidan för Google – exempel från mig

I stället för att använda andra som exempel ska jag faktiskt i den här artikeln använda mig själv. Jag jobbar som konsult i gränslandet mellan affärsutveckling, säj, marknadsföring, kommunikation, storytelling, filmproduktion och tv-produktion (läs mer här) – och jag behöver synas på Google.

Jag har genom åren samlat på mig en massa olika bra kunskaper, allt från att varit Sverigechef på ett bolag med 45 anställda till att utan hjälm hängt bak på en MC på Hawaii och filmat med en arm i 90 km/h. Det senare ett ovanligt korkat beslut.

Poängen är: min styrka är min bredd av olika erfarenheter som tillsammans blir en schyst helhet. Problemet är att det är en fullständig mardröm för Google. Vilka sökord ska jag gå efter?

Jag återkommer till det.

 

Min ambition med min digitala närvaro

Min utmaning när det gäller Google är jag gör många olika saker. Jag har två ambition med mina sajter.

  1. ”Äga” mitt eget namn digitalt. Söker någon av någon anledning på mig på Google ska en sida jag kontrollerar vara ett av de första alternativen på Google. (Det målet har jag redan uppnått).
  2. Det andra målet är att ranka på sökord som är relevant för mitt jobb.

Det är då utmaningen börjar. Jag är i grunden en enmansföretagare som gör två saker:

  1. Konsulttjänster inom affärsutveckling, storytelling, marknadsföring och kommunikation.
  2. Film och tv-produktion.

Det är inte så att jag har en gränslös hybris och tycker att världen behöver ett antal versioner av mig. Det handlar i stället om en genomtänkt SEO-strategi.

Jag driver nämligen tre sajter.

 

Min strategi: tre olika sajter

Mina tre sajter är:

Varje sajt har ett specifikt syfte, målgrupp – och sökord som den försöker konkurrera om.

 

Storypower.se

Storypower.se är en sajt dedikerad till att använd kraften i storytelling för att nå ut med budskap, bygga varumärke med storytelling, marknadsföra sig och sälja bättre genom att använda kraften i storytelling. Jag är den enda i Sverige som är certifierad i storybranding och det finns så många strategiska användningsområden för att använda kraften i storytelling.

Målgruppen för denna sajt är på de som på en strategisk nivå vill använda storytelling för att utveckla sig själva eller verksamheten.

Erbjudandet på denna sida är strategiska konsulttjänster, antingen föreläsning, workshops eller coaching i att använda kraften i storytelling.

 

Brama.se

Brama.se är sajten som varit med längst (i över 20 år).  Det är också den som fått strukit på foten allt eftersom jag utvecklat Google-strategin. Idag är Brama primärt en sajt om olika typer av filmproduktion. Men den rankar även på en del sökord för digital marknadsföring.

Målgruppen är alla som vill ha hjälp med filmproduktion, antingen i form av rådgivning eller med en produktion.

Erbjudandet i sig är enkelt: att producera film. Utmaningen är dels att det finns så många olika typer av filmer och potentiella sökord (reklamfilm, företagsfilm, informationsfilm, etc…) och dels att försöka särskilja sitt erbjudande från konkurrenterna. Det som gör mig unik är min djupa kunskap i storytelling och eventuellt min röst (som en del känner igen från tiden på SVT sport).

 

Mattiasbrannholm.com

Mattiasbrannholm.com är sajten på vilken jag erbjuder mina konsulttjänster och ibland tar mig friheten att vara lite mer personlig.

Mina kärnerbjudande, där jag tycker jag kommer mest till nytta är, när jag gör företagsfilmer eller dokumentärer, när jag hjälper företag utveckla sin brand story och när jag jobbar som kommunikation eller marknadsföringskonsult.

Målgruppen är medelstora företag och organisationer som inte riktigt vill lägga pengarna på att anlita en dyr byrå, men som fortfarande har såväl strategiska som operativa behov.

Erbjudandet på den här sajten är jag, konsult Brännholm at your service. Timme för timme. Projekt för projekt.

 

Exempel på hur jag rankar med optimerade hemsidor

Det gäller att vara på första sidan av Google. 75% av alla som söker klickar sig inte vidare till sidan två. 26,4% följer det första sökresultatet. 

Just den här veckan när jag skriver det här rankar jag så här i Sverige på Google på följande sökord:

Budskapskonsult (1)

Hur går en filminspelning till? (1)

Hummerfiske filminspelning (1)

Medvetenhetstunneln (1)

Affärsnyttan med en företagsdokumentär (1)

Projektdokumentär (1)

Rådgivning storytelling (1)

Storykonsult (1)

Varumärkesbyggande film (1)

Göra om saten (1)

Utveckla brand story (1)

Vad är corporate storytelling? (1)

Storybranding (1)

Bygga varumärke med storytelling (1)

Workshop Storytelling (1)

Bygga varumärke med stories (1)

Brand story (1)

Tydligt budskap (1)

Corporate storytelling (1)

 

Marknadsföringskonsult (2)

Digital marknadsföringskonsult (2)

Kommunikationskonsult (2)

Optimera hemsidan för Google (2)

Workshop tydligt budskap (2)

Föreläsning Bättre Sälj Storytelling (2)

Strategisk storytelling (2)

Corporate storytelling (2)

Företagsdokumentär (2)

Hur lång ska en film vara (2)

Filmproduktion Content marketing (2)

Fakta om content marketing (2)

Bygga varumärke med känslor (2)

Storybrand Certified Guide (2)

 

Vad är corporate storytelling (3)

Tydligt budskap (3)

Producera innehåll (3)

Rätt metadata (3)

Aspirational identity (3)

Storybrand Sverige (3)

Sändningsproducent (3)

Direktsändningar allsvenskan (3)

 

Produktfilm (4)

Bygga varumärke med stories (4)

Skapa tydliga budskap (4)

Bygga varumärke med storytelling (4)

 

Varumärkesfilm (5)

Mediaträning (5)

Workshop Sälja bättre (5)

 

Företagsfilm (6)

Narrative transportation (6)

Arlanda ombyggnation (6)

 

 

Inte mycket trafik trots optimerad hemsida

Nu listar jag bara topp sex resultaten bland sökorden. 

Vissa av sökorden har ytterst lite trafik. Och bara för att jag rankar högt i Googles sökresultat betyder inte det att alla klickar in på respektive sida. (Det i sig är en anledning för mig att titta över meta-beskrivningarna som visas i Googles sökresultat, då det är vad du som Googlar söker).

Med tanke på att jag är en liten fluga kan inte jag gå efter sökorden med hög konkurrens. Det finns för många andra tyngre aktörer som vinner över mig i rankingen.

Men enligt devisen många bäckar små: jag har 51 sökord som ligger topp-3 i Sverige på Google. Om de 51 sökorden genererar en ny kund varannan månad är det för en egen företagare som jag ett fantastiskt resultat.

Resultat genom att skriva, inte koda

Hur kommer poängen: jag är ingen datanörd. Jag kan inte koda. Jag är en före detta journalist som (förhoppningsvis) vet hur man skriver väl. Genom att jag har adderat kunskapen om HUR man ska skriva och publicera på nätet för att Googles sökspindlar ska hitta dig får jag ovan resultatet. Det är vad som gör mitt erbjudande unikt: jag skriver och strukturerar vad jag skriver så det blir bra SEO. Det hjälper jag också mina kunder med.

Hur du gör dessa besökare till kunder är en helt annan fråga. Den kunskapen kallas för konverteringsoptimering och är i sig en egen vetenskap.

Det tar vi i en annan artikel.

 

 

 

GRATIS GUIDE OM DIGITAL MARKNADSFÖRING

 

Få en fundamental överblick av modern digital marknadsföring. Ladda ner min kostnadsfria e-bok. Den tar inte mer än 20 minuter att läsa – men ger ändå ett viktigt helikopterperspektiv på digital marknadsföring.