Jokerbug 800. Ljus genom fönstret. Färgtemperaturen är som dagsljus.

Filminspelning hummerfiske

Filminspelning vid hummerfiske i Fiskebäckskil – så här gick det till. Inspelningen ägde rum vid två olika tillfällen under 2015 och 2016. Samt att det också var en planeringsdag på plats.

Det är jag som är ansvarig för alla filmproduktionerna på mitt bolag Brama Content & Marketing. Jag har dock inte (längre) någon fast personal anställd. Däremot har jag ett brett kontaktnät av frilansare. Det gör att jag kan anpassa produktionerna och resurserna optimalt till kundens behov. (Det är också en av anledningarna till att jag idag kommunicerar mina tjänster här istället för på Brama-sidan).

Ibland filmar jag själv. Oftast hyr jag in fotograf. Någon gång då och då hyr jag in ljudtekniker.

Beroende på vad de är för typ av film jobbar jag också med olika redigerare. Ibland redigerare jag själv också.

Jag vill inte filma och redigera själv

Förresten, jag försöker gå ifrån att jag filmar och redigerar själv så mycket som möjligt. Idag vill jag helst jobba med budgetar där det finns pengar att hyra in en bra fotograf och redigerare. Det är så man skapar bäst hävstång på min kompetens. Min spetskompetens är att berätta historien. Jag klipper dock ofta själva intervjuerna med människorna i filmen. Det är så man bygger storyn. Sedan låter jag redigeraren klippa själva filmen.

Det var – faktiskt – den här filmen, filmen om hummerpremiären i Fiskebäckskil, som fick mig att inse att det är bättre att låta redigeringsproffs klippa materialet.

Det är nämligen jag som klippt hummerfilmen.

Det. tog. forever. Typ…

 

Filminspelning hummerfiske – produktionsdetaljer

Huvuddelen av produktionen gjordes i samband med hummerpremiären 2015. bestod inspelningsteamet av filmare Marcus Skogström och undertecknad. (Marcus har vi spelade in tagit anställning SVT Malmö som någon form av teknisk chef). Jag var producent/regissör och drönarpilot. Vi lyckades precis knöka in all utrustning i bilen.

Fullpackad bil på väg på filminspelning med Mattias Brännholm.

Fullpackad bil på väg på filminspelning med Mattias Brännholm.

 

det var första filmen vi gjorde för kunden och det var en relativt komplex inspelning (vi skulle koordinera drönar-filmning med flera fiskebåtar med personer totalt obekanta med filminspelning) var planeringen rätt omfattande

Filminspelning hummerfiske – dag 1

Hummerpremiären är alltid första måndag efter 20 september klockan 07.00. Själva inspelningen började söndagen med fiskaren Björn nere vid fiskebodarna i Fiskebäckskil. Där gjorde vi intervjun med honom samt spelade in scenerna när han sitter och förbereder tinorna och drömmer om premiären nästa morgon. Markus hade hyrt en hmi-lampa från Scandinavian Photo i Malmö. En hmi-lampa avger dagsljus vilket innebär att du kan filma med den utomhus. Eller om man så vill, om lampan är tillräckligt stark kan man få det att se ut som solljus. Vi hade en 800 watts lampa från Jokerbug. Vi placerade den på utsidan av boden och lät den lysa in genom fönstret. Tillsammans med lite hjälpt från en rökmaskin skapade det en rätt skön känsla när vi filmade Björn när satt i fiskeboden och förberedde sig för hummerfisket.

Jokerbug 800. Ljus genom fönstret. Färgtemperaturen är som dagsljus.

Filminspelning med Mattias Brännholm. Här använder vi som lampa en Jokerbug 800 och sätter ljustet genom fönstret. Färgtemperaturen är som dagsljus.

 

Intervju med hummerfiskare Björn Södergren i Fiskebäckskil.

Intervju med hummerfiskare Björn Södergren i Fiskebäckskil. Vi valde att göra formen att han pratar in i kameran när han blir intervjuad, istället för som traditionellt titta vid sidan av kameran. Det fungerade bra.

 

Jag hade precis köpt Sonys nya kamera, en Sony FS 7. Det visste vi inte då, men några år senare visar det sig att det var en kamera som kan att förändra filmindustrin. Plötsligt fanns det en filmkamera, och inte en videokamera, som tog fantastiska bilder och som fortfarande var så överkomlig i pris och i förhållande till kvalité. Kameran har ändrat branschen. Idag är det betydligt billigare att spela in riktigt bra kvalité jämfört med för bara fem år sedan.

 

 

Filminspelning hummerfiske – dag 2

Dag två måndag och hummerpremiären var det samling långt innan klockan 06.00. Vi hade galet tur med vädret och havet låg i princip spegelblankt. Vi hade ett grovt bild-manus där olika scener med nyckelbilder var noterade. Samtidigt hade vi bestämt oss för att mycket som möjligt filma detta dokumentärt. Man ska ha respekt för skådespelaryrket och framför allt, vice versa. De flesta av oss inte blir helt naturliga när man sätter en kamera framför oss och dessutom ber oss göra saker kommando. Den enda bilden vi arrangerade var gruppbilden när fiskarna kommer gående samt någon närbild när det kastar loss (se bild ovan).

Filmade flera tagningar

Marcus fick jobba fritt med kameran och visade sin briljans med att plocka den ena lysande bilden efter den andra. Av logistikskäl var fiskebåtarna tvungna att åka ut två gånger från hamnen. Annars hade inte Marcus hunnit till fiskeboden och tagit bilden genom fönstret när båtarna åker ut. Ni kan ju föreställa er själv hur populärt det var bland fiskarna som längtat efter hummerpremiären i månader när klockan närmade sig sju och vi bad dem vända in i hamnen vi kunde ta en nya bild

Filminspelning under hummerfiske i Fiskebäckskil.

Båtarna på väg ut för att lägga tinor vid hummerpremiären första måndagen efter 20 september. Bilden tagen från en av fiskebodarna i Fiskebäckskil, Bohuslän.

Drönarbild över en fiskebod i hamnen i Fiskebäckskil.

Drönarbild över hamnen i Fiskebäckskil.

Väl ute havet hade vi en följebåt från vilken vi dels kunde lyfta med drönaren. Jag fick landa genom att en person stod båten och tog emot drönaren när jag flög in den till deras uppsträcka händer. Från båten kunde Marcus hoppa fram och tillbaka för att dels ta vida bilder från följebåten men också följa storyn båten dokumentärt. Marcus enorma erfarenhet som nyhetsfotograf han har bland annat varit USA-fotograf för TV 4-nyheterna var helt avgörande här. Han visste vilka bilder som behövdes i ryggmärgen, såväl actionbilder och klippbilder, och han jobbade helt fritt medan jag var i följebåten.

Filminspelning hummerfiske – efterbearbetning

 Några dagar senare var jag tillbaka ensam och filmade när Björn tog upp hummertinorna och bar in dom levande till restaurangen (den fullblodslandkrabba som jag är var jag måttligt kaxig när vi tog bild när jag håller i två humrar som fäktar med klorna).

Mattias Brännholm på inspelning av film om hummerfiske

Mattias Brännholm på inspelning av film om hummerfiske utanför Fiskebäckskil i Bohuslän hösten 2016.

 

När jag började igenom materialet och bygga den färdiga storyn kände jag att vi saknade en riktigt bra slutbild. Från början ville jag ha en vid bild från drönare över Brygghuset och jag återvände för en annan inspelning tillsammans med filmare Roy Rossovich för att ta den. Vi fick bilden – men Roy tog också en snygg slutbild inifrån restaurangen att jag ändrade mig och använde den istället.

Musiken specialgjord

Av budgetskäl valde vi bort ljudtekniker. Det var dumt. Vi har saknat bra miljöljud några ställen och ska man göra en ”dokumentär” är ljud såååå viktigt. Nu har vi räddat det rätt bra tycker jag men det har kostat många, många onödiga timmar i redigeringen. Det var den viktigaste läxan för mig från inspelningen.

 Musiken däremot är specialkomponerad. Den är gjorde av en kompositör Gotland som heter Jörgen Ringqvist. Jag lärde känna när jag gjorde en promotionfilm för Visby Golfklubb några år sedan. Precis som ett företag har en grafisk profil kan man, eller rättare sagt ska man ha om man jobbar med film, ha en ljudprofil. Jörgen förstod precis vad vi sökte och han levererad snabbt och bra.

Jag har jobbat mycket med filmen i efterbearbetningen, filat de små detaljerna.

Jag är själv nöjd med resultatet.

Vad tycker ni?

 

 

Mattias Brännholm jobbar med digital marknadsföring och storytelling. Han hjälper företag förstå och kapitalisera på möjligheterna som finns i det digitala ekosystemet runt ett företags hemsida.