Hummerfiske. Så ökade försäljning med rörlig media.

Hummerpremiären och content marketing

Hummerpremiären är ett perfekt tillfälle för content marketing. Alltså att skapa redaktionellt innehåll som lockar presumtiva kunder istället för att sälja till dom. Tror ni mig inte? Fråga resturang Brygghuset i Fiskebäckskil i så fall. 

Första måndagen efter 20 september är ett heligt datum för alla hummerälskare. Det är då det är hummerpremiär. Det är då man för första gången för säsongen får fånga humrar. Driver man en fiskrestaurang och jobbar med närproducerat är det en extra stor dag.

Restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil har byggt mycket av sitt varumärke på just närheten till havet. För några år sedan investerade dom i att producera en film runt hummerpremiären. Den har använts varje år sedan dess. Ägaren till Brygghuset, Reine Patriksson, säger att de har fått tillbaka pengarna många gånger om i form av fler besökare.

Content marketing är redaktionell kommunikation

Content marketing är marknadsföring genom redaktionell kommunikation. Det är en hörnsten i en bra digital marknadsföringsplan. Content marketing handlar väldigt lite om sälj och väldigt mycket om informera och underhålla presumtiva kunder. Det är ett brett begrepp och kan innefatta allt från kundtidningar till finansierade tv-program som gynnar dina affärer till innehåll som driver besökare till din hemsida där de förhoppningsvis blir intresserad av ditt företag.

Visuell storytelling är den stora kanonen inom content marketing. En visuell film med bra story som såväl sökmotorerna och de presumtiva kunderna gillar skapar ett betydligt bättre genomslag än texter, bilder eller andra typer av media. För att inte tala om traditionell reklam. Då film är lättare att konsumera och dessutom rankas högre av Googles sökmotor är det i en bra content marketing-strategi viktigt att inkludera film i mixen av innehåll.

Content marketing med hummerfiske – förutsättningar

Restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil, en krog i hamnen i Fiskebäckskil som har en sommarsäsong som sträcker sig åtta veckor är vid första ögonkastet kanske inte det man tänker på när man tänker på content marketing.

Well, think again.

Det visar sig att det är som klippt och skuret för content marketing. (Och när du ändå tänker om: deras säsong är betydligt längre än så…).

”Content marketing handlar väldigt lite om sälj och väldigt mycket om att informera och underhålla presumtiva kunder.”

Vad är bra innehåll?

Bryter man ner vad ”bra innehåll” är kan man förenkla det till två beståndsdelar: engagerande karaktärer och en bra konflikt/utmaning. Det spelar ingen roll om det är en notis i den lokala tidningen eller en stor Hollywood-blockbuster; det finns alltid en människa som ställs inför en utmaning som jag som tittare/konsument av någon anledning bryr mig om. Paketerar man karaktären och utmaningen till en bra story finns förutsättningarna för att människor ska bry sig om det som händer (bry sig om i detta fall innebär att mentalt engagera sig, att stanna upp och notera det som händer).

Här i Fiskebäckskil fanns en intressant karaktär (fiskaren Björn) som ställs inför en utmaning (hur mycket hummer ska han fånga i år). Dessutom i en vacker miljö. Så förutsättningarna för lyckad visuell storytelling var goda. En bra story är kärnan i bra content marketing.

Innan vi går vidare, om du inte redan sett den – titta på filmen ovan (eller på den här länken). Den handlar om hummerfiskaren Björn Södergren i Fiskebäckskil och är en del av en content marketing-strategi för Restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil. Om du vill läsa mer om inspelningen kan du göra det genom att klicka här.

Mattias Brannholm Filmproduktion Markus Skogström

Markus Skogström filmar under inspelning av film om hummerpremiären utanför Fiskebäckskil.

 

Lyckades vi med vårt uppdrag? Framgången kan mätas på olika sätt:

1, ) Är det en underhållande och informerande film?

2,) Tjänade beställaren pengar på att investera i filmen?

Den första punkten är subjektiv och åsiktsbaserad. Det någon tycker är bra kan någon annan tycka vara dåligt. Det bygger oftast på någon form av maggropskänsla (vilket inte är ett dåligt mått att mäta med). Den andra punkten tycker jag är viktigast för kunden. Det är också möjlig att mäta och koppla till fakta. ”Vi omsatte X kronor. Vi investerade Y kronor. Vad är vår ROI?”

Varför content marketing?

Jag har sparat den viktigaste frågan till sist:

Varför?

Varför ska en restaurang som vill säga fler måltider göra en film om en hummerfiskare? Är det inte bättre att ta pengarna som satsades på filmproduktionen och köpa annonsplats på Facebook med en stillbild och kort text som berättar om erbjudandet om hummermiddag och annat gott som dom erbjuder och bomba ut det i Facebook-flödena? Historien visar ju att den typen av annonsering funkar.

Det gör den.

Men på vilket sätt skapar den en positiv känsla hos konsumenten om restaurangen när det bara blir ett kommersiellt budskap bland alla andra? Hur bygger det en längtan och förväntan? Och hur återanvänder man dom pengarna i flera år framöver?

Förhoppningsvis skapar vi med filmen en förväntan och längtan efter hummer, kanske gjorde vi också tittaren lite mer kunnig om hummerfiske. Genom att inte skicka på kunden en massa kommersiella budskap sänker också kunden garden och när avsändaren visas i slutet av filmen inträffar förhoppningsvis något eller några av följande:

Hummerpremiären och content marketing – mål

1.) Tittaren känner (förmodligen omedvetet) tacksamhet för underhållningen/informationen.

2.) Tittaren känner (förmodligen omedvetet) tacksamhet för att det inte var något kommersiellt budskap i filmen.

3.) Tittaren vet med hemsideadressen var de kan söka mer information själv.

4.) Tittaren är om de har sett hela filmen på sex minuter rätt intresserad och sugen på hummer vi de här laget. Var tror ni den sugne tittaren söker mer information?

Svaret på den sista frågan är nyckeln till framgångsrik content marketing.

Nästa år går det gör om publiceringen av filmen på nytt. Och året efter. Och året…

Mattias Brännholm på inspelning av film om hummerfiske

Mattias Brännholm på inspelning av film om hummerfiske utanför Fiskebäckskil i Bohuslän hösten 2016.

Mattias Brännholm jobbar med digital marknadsföring och storytelling. Han hjälper företag förstå och kapitalisera på möjligheterna som finns i det digitala ekosystemet runt ett företags hemsida.