Engcons tiltrotator är världsledande på handleder till grävskopor.

Nytt uppdrag: marknadschef på Engcon

Marknadschef på Engcon är förmodligen ett av de roligaste och mest utmanande jobben man kan ha i Norrland och framför allt i Jämtland om man gillar marknadsföring och kommunikation.

De flesta i Östersund och Jämtland känner till framgångssagan engcon. För er som inte bor här så tillverkar engcon handleder till grävmaskiner, så kallade tiltrotatorer. Det är ett entreprenörsföretag grundat av Stig Engström och med huvudkontoret i Strömsund i norra Jämtland. Bolaget är världsledande med sin produkt (har nästan halva världsmarknaden) och för nio år sedan utsågs det till maratongasell av Dagens Industri. Idag har bolaget 260 anställda, finns i nio länder och omsätter en miljard SEK.

Det är mitt nya uppdrag: att vara marknadschef på engcon.

Idag är det en månad sedan jag började och om vi säger så här: ett bolag som omsätter en miljard gör rätt mycket rätt när det gäller marknadsföring. Så jag är rätt ödmjuk.

Marknadchef på engcon – så gick det till

Jag sprang på engcons vd Krister Blomgren på flygplatsen i Östersund i våras. Jag skulle ner till kontoret i Stockholm och han skulle ut i världen någonstans. Vi lärde känna varandra på 80-talet i Östersund, när jag var sportjournalist och han var basketspelare i KFUM Jämtland.

Han spelade. Jag skrev om det i Östersunds-Posten. Sedan dess har vi i princip inte haft någon kontakt. Vi har utvecklats och levt våra liv i olika banor. Men när vi har sprungit på varandra har vi hälsat på varandra. Pratat lite grann.

(Total kuriosa: tre andra spelare i KFUM Jämtland från den här tiden har jag också träffat då och då genom åren: Jonte Karlsson som varit förbundskapten har jag sprungit på rätt många gånger i jobbet på SVT sport, Jerry Selberg träffade jag på en ICA-affär i Solna för något år sedan och Robban Andersson träffade jag på en mässa i Göteborg i våras för svenska greenkeepers; han säljer numera maskiner till golfbanor).

I alla fall: en morgon i april stod vi och väntade på att få boarda. Vi började prata. Krister berättade vad han gör nu och om engcon. Jag berättade att jag sedan rätt många år tillbaka har slutat som sportreporter och nu ägnar mig åt storytelling åt företag och digital marknadsföring.

”Vi vill jobba mer med storytelling”, sa Krister, ”vi borde ta ett möte”.

Två möten. En överraskning.

Några veckor sedan träffades vi. Marknads och IT-chefen Peter Huczkowski var också med på mötet. Tillsammans berättade de bilden av Stig Engström och hur han från bokstavligen källaren i föräldrahemmet byggt engcon till vad det är idag.

Det är en fantastisk historia.

Det kilade direkt i mina filmfingrar att få berätta storyn.

”Gör ett upplägg och en budget så träffas vi om några veckor”, sa Krister.

På dagen ett år efter att jag flyttade hem till Östersund träffades vi på nytt. Vi hade ett riktigt bra möte om hur vi skulle göra filmen om Stig och engcon. I slutet av mötet säger Krister plötsligt:

”Jo, en annan sak. Du sa att du sökte fler uppdrag här i Jämtland. Skulle du vara intresserad av ett konsultuppdrag som marknadschef?”

Den såg jag verkligen inte komma. Jag blev rejält överraskad av frågan. Det jag i förbifarten hade nämnt – att jag flyttat hem och söker andra uppdrag i Östersund och att jag investerat rätt mycket för att få en bra blick över digital marknadsföring (google, sociala medier, hemsidor, marketing automation, lead generation, med mera) – hade Krister noterat. Och kanske framför allt Peter. 

Peter tyckte själv att han hade haft för mycket att göra och ville fokusera på jobbet som IT-chef. Han ville lämna uppdraget som marknadschef.

Plötsligt var jag en lösning på deras problem.

Det tog inte lång tid för mig att tacka ja till uppdraget.

Så den här hösten är det två saker jag gör:

  • En film om Stig Engström och engcon.
  • Tillförordnad Marknadchef på engcon.

Jag har aldrig haft roligare på jobbet.

”Ett bolag som omsätter en miljard gör rätt mycket rätt när det gäller marknadsföring. Så jag är rätt ödmjuk”.

Intensiv utbildningsfas

Jag började uppdraget i mitten av augusti (det är ett konsultuppdrag) och just nu när jag inne i en intensiv utbildningsfas. Det handlar om att förstå produkterna, affärsprocessen, organisationen, kulturen, de olika länderna och deras unika situationer och mycket, mycket mer. Engcon har kontor i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Holland, Frankrike, England och USA. Dessutom finns det en fabrik i Polen.

Budgeten för nästa är ska vara baserad på en marknadsplan. Den processen ska vara klar i slutet av oktober. Det är mycket nu. Precis som jag vill ha det.

Vad mina initiala tankar och planer är?

Sorry.

Det håller jag inom företaget.

Det enda jag kan säga just nu är att jag är så tacksam att jag fått denna möjlighet.

//Mattias

Bilder från inspelningen av filmen om engcon

stig engström filminspelning på engcon

Filminspelning med Stig Engström på engcon har redan dragit igång. Är är vi i fabriken på engcon. ”Gå naturligt och utan att titta ner vill jag att du stannar på den blå duken”, säger fotograf Niklas Forshell.

Filminspelning på engcon med grundaren Stig Engström.

”Det här är ju rena Hollywood”, sa Stig innan han började gå mot sitt märke.

Grundaren av engcon, Stig Engström, under inspelning av filmen om engcon.

Det går inte träffa märket mer rätt. ”Jaså, är det så här det går till på filminspelning, alltså…” sa Stig Engström.

Niklas Forshell filmar på engcons fabrik i Strömsund, Jämtland.

Niklas Forshell regiserar engcons grundare Stig Engström hur han ska gå. Ja, Niklas står på en gaffeltruck och filmar.

Mattias Brännholm äter hamburgare som Stig Engström har grillat. Jämthunden Saik åt flest burgare på den här lunchen.

Mattias Brännholm är ny marknadschef på engcon och producent för filmen om hur engcon blev till. Här tillsammans med engcons grundare, tillika grillmästare, Stig Engström. Vem som åt flest hamburgare? Jämthunden Saik…

Mattias Brännholm jobbar med digital marknadsföring och storytelling. Han hjälper företag förstå och kapitalisera på möjligheterna som finns i det digitala ekosystemet runt ett företags hemsida.