Digital marknadsföring

Bilden som förklarar hur digital marknadsföring fungerar. Hur man driver trafik till en sajt och hur man där får dom att konvertera.

Digital marknadsföring

Bilden ovanför förklarar hur digital marknadsföring fungerar. När man förstår den bilden är det enklare att ta till sig vad som krävs för att lyckas med digital marknadsföring.

Allting handlar om att driva rätt besökare till sajten och där få dom att konvertera, alltså att göra det vi vill att dom ska göra på sajten. För att kontinuerligt driva besökare till sajten måste du producera och publicera rätt redaktionellt innehåll.

Den som gör det bäst vinner.

Fem sätt att driva trafik till din hemsida förklarat i en bild.

De fem sätten besökare kommer till din sajt

1) Direkt trafik; man vet adressen till sajten och skriver in den direkt.

2) Annonsering: Google Adwords och Facebook Ads.

3) Google (SEO).

4) Inlägg i sociala medier där man klickar på en länk.

5) Utskick av nyhetsbrev där man också klickar på en länk.

Det första sättet bygger på kännedom. De fyra sista handlar om digital marknadsföring. 

Digital marknadsföring är kontinuerligt arbete

I sämsta fall gör ditt företag ingenting. Ni har skaffat en hemsida och tror att det räcker. I näst sämsta fall producerar ni ostrukturerat innehåll som säljande berättar om era produkter och tjänster.

I den bästa av världar producerar ni innehåll som era potentiella kunder efterfrågar. Om man gör det uppskattar Google sajten och börjar stiga i ranking.

Digital framgång bygger på att man gör den digitala förändringen (strategin) och sedan jobbar kontinuerligt med innehållsproduktion och analys.

Kunden i centrum ska vara ditt fokus som företagare - även på din sajt och ditt digitala flöde.

”Digital framgång bygger på att man gör den digitala förändringen (strategin) och sedan jobbar kontinuerligt med innehållsproduktion och analys”.

Framgångsrik digital marknadsföring

Framgångsrik digital marknadsföring har sin grund i söksträngsanalysen och buyers personas (köpprofiler) och deras problem.

En söksträngsanalys visar vad folk söker på när det är på Google. Om du gör rätt är det alltså facit. Med det underlaget skapar du annonsstrategin för Google Ads. Söksträngsanalysen använder du också för att tillsammans med buyers personas och buyers journeys skapa en effektiv innehållsstrategi. Här kommer kreativ kunskap och erfarenhet in. Och framför allt, en förståelse för sälj och avslut.

När du är klart med den processen har du en bruttolista av vilket redaktionellt innehåll (content) som dina kunder efterfråga. 

Det är genom att skapa innehåll runt vad din kunder efterfrågar som du blir framgångsrik i digital marknadsföring.

Producera mycket content

Genom att producera innehåll som matchar söksträngsanalysen kommer du sakta men säkert att förbättra din organiska ranking på Google. I och med att vi vet att det producerade innehållet är efterfrågat av dina kunder (det visade söksträngsanalysen) så vore det ju direkt dumt att inte sprida samma innehåll i sociala medier och i nyhetsbrev också.

Redaktionellt innehåll är alltså nödvändigt för att driva trafik på tre av de fem sätten en besökare kan nå din sajt (Google, sociala medier och nyhetsbrev).

Optimera hemsidan för Google. Här är sju tips på hur du själv kan optimera hemsidan för Google. Alla tips har med hur du skriver och publicerar dina inlägg.
Mattias Brännholm har skrivit en e-book om grunderna i digital marknadsföring.

Ladda ner min e-book om digital marknadsföring!

Ladda gärna ner min e-book om digital marknadsföring. Det förklarar jag i lite mer detalj hur allting hänger samman inom digital marknadsföring. Den tar inte mer än 30 minuter att läsa – men kan förändra ditt bolag för alltid. (Japp, jag tror verkligen det!)

Så skapar jag värde – digital marknadsföring

Kontakt med Mattias Brännholm får du enklast via sajten.

Under alla mina år på SVT Nyheter & Sport jobbade jag i huvudsak som redaktör; alltså att beställa innehålla, tydliggöra syfte och mål, stötta producenter och skribenter, granska och godkänna innehåll och ansvara för en korrekt publicering.

Detta är en av min absoluta styrkor – och där jag kan gör störst nytta för mina kunder. Att ansvara för den redaktionella driften av kunders sajt.

Företag kan fortfarande ha egen kompetens internt i form av skribenter, filmare, fotografer och grafiker. Jag kan fortfarande göra stor nytta genom att arbetsleda och säkerställa kvalitén i deras arbete.

”Detta är en av min absoluta styrkor – och där jag kan gör störst nytta för mina kunder. Att ansvara för den redaktionella driften av kunder sajt”.

Om företaget inte har den redaktionella kompetens internt har jag nätverket och egen kompetens att ta helhetsansvaret att driva er sajt redaktionellt.

Kontinuerligt SEO-arbete är också viktigt

Den kontinuerliga driften av sajten bör också innehålla några timmar SEO-expertis och Google Ads-arbete varje månad. Om ni inte har egen kunskap inom detta har jag även kontakter som kan ta ansvar för detta.

Detta fyller två funktioner: 1) Det är en digital kompass som säkerställer att vi går i rätt digital riktning och 2) det är en optimeringsprocess som säkerställer att trafikflödena på sajten fungerar som det ska och att vi når de mål vi satt upp för sajten.

Hör av dig!

Hör av dig om du har frågor och funderingar kring driften av din sajt eller digital marknadsföring.

ARTIKLAR

Storybrand Certified Guide i Sverige Mattias Brännholm med Storybrands grundare Don Miller
Henrik Stenson på Hero World Challenge 2018 på Bahamas
Branded content är innehåll som är skapat för att underhålla potentiella kunder. North Face är riktigt duktiga på det. Läs mer om vad du kan lära dig av dom.