Nyhetsbrev: Brand storytelling, filmfiasko och tv-comeback

Nyhetsbrev 240130 av Mattias Brännholm. Om brand storytelling, filmfiasko och tv-comeback. Bilden tagen i Torrey Pines i södra Kalifornien.

 

Hej,

Hoppas allt är bra med dig.

Årets första månad gick fort. I alla fall för mig. Den innehöll ett filmfiasko, en tv-comeback och en mässa. Men vi börjar med det jag tycker är viktigast: brand storytelling.

 

 

”Brand storytelling har inte som syfte att sälja utan att bygga relationer med presumtiva kunder”.

 

 

 

Förstå och använd brand storytelling

Vad behövs för att du eller ditt bolag ska vara lite bättre i framtiden? Jag misstänker att det finns rätt många svar på det. Ett av dom är förmodligen att potentiella kunder och mottagare av din kommunikation kommer ihåg dig bättre. Att dom har en mer positiv inställning till dig och vad du gör.

 

Verktyget för det heter brand storytelling. Brand storytelling har inte som syfte att sälja utan att bygga relationer med presumtiva kunder. Jag har skrivit en del om det.

 

Artikel: Brand story vs brand storytelling

Vad är skillnaden mellan brand story och brand storytelling? Brand story är ett substantiv, ett grundmanus för all ditt företags kommunikation. Brand storytelling är ett verb, en process att berätta om ditt företag / varumärke genom att använda de dramaturgiska reglerna i storytelling.

Läs mer

 

 

 

 

Artikel: Exempel på brand storytelling

Det finns fem huvudtyper av brand storytelling. Vilken du ska använda beror på varumärket / företagets specifika situation. Och var mottagaren befinner sig på kundresan.

Läs mer

 

 

 

 

 

Filmfiaskot på nyår i Thailand

Jag tillbringade nyåret på Black Mountain Golf Club i Hua Hin, Thailand. Jag har haft lyckan att ha denna extraordinära golfanläggning som regelbunden kund i över tio år. Framför allt i form av filmproduktion och digital marknadsföring.

 

Nu var jag förvisso där i annat ärende (Hint: håll koll på nästa nummer av Svensk Golf), men jag ville ändå ha en filmsekvens med drönaren på nyårsfyrverkeriet på Black Mountain. Tanken var att fyrverkeriet skulle vara i förgrunden med det upplysta klubbhuset i bakgrunden, filmat från lite avstånd.

 

Vid 20-tiden kollade jag att allt funkade. Det gjorde det. Testade åkningen och exponeringen. Allt såg bra ut.

Fem minuter i midnatt skulle jag lyfta med drönare. Det jag gjort så många gånger tidigare, det som är sådan rutin visade sig nu vara helt omöjligt.

Det spelade ingen roll vad jag gjort. Ingenting hände.

Sekunderna tickade brutalt ner.

Drönar-fanskapet vägrade röra på sig.

Happy New Year!

 

Det visade sig: jag hade glömt bort de nya drönarreglerna som började gälla över hela världen från och med 2024. DJI krävde plötsligt en uppdatering av mjukvaran för att lyfta.

Innan jag fattat det och uppdaterat mjukvaran var det nyår i, typ, Indien.

Ridå!

 

 

 

TV-comeback

Ni som känner mig vet att jag jobbade med att producera tv i nästan 20 år. Mellan 2005 och 2007 var jag korrespondent för SVT Sport i USA. Jag reste runt med utrustning och redigerade själv och skickade som en av de första hem inslagen via FTP-servrar via Internet. Det var rätt mycket utrustning jag kuskade runt med. Men 2012 slutade jag med tv för att fokusera på Brama och storytelling och digital marknadsföring.

Med undantag för OS i Sochi 2014 och OS i Rio 2016 har jag dock inte gjort några tv-inslag.

Tills nu.

 

Inspelning på Torrey Pines norr om San Diego tillsammans med Alexander Björk och caddien Erik Frost.

 

I slutet av januari gjorde jag en liten comeback med tv-produktion. För första gången på över tio år gjorde jag ett inslag. Den här gången var det Discovery inslaget sändes på. Ni hittar länk till inslaget här.

 

Tekniken har verkligen gått framåt under de här åren. Nu är det betydligt mindre utrustning som krävs för att leverera ett resultat som tekniskt är bra. Ni kan läsa om inspelningen och den lilla kameran – DJI Osmo 3 – som jag använde till delar av produktionen genom att klicka här.

Som sagt, i det här – att tekniken är så tillgängligt – finns stora möjligheter för i princip alla. Samtidigt blir det då också viktigare att veta hur man ska göra för att stå ut. 

Ja, ni märker ungefär hur tankarna snurrar runt ebooken om filmproduktion.

 

 

”Intervjun med 15-årige Tiger Woods publicerades aldrig. ”Inte tillräckligt intressant”, var motiveringen.  Oh well…”

 

 

 

PGA Show i Orlando

Jag har ju varit involverad i golfen rätt länge. Så pass länge att jag en gång i tiden ringde hem till några personer i södra Kalifornien och någon dag senare mötte sonen på driving rangen på klubben där han tränade.

Intervjun med 15-årige Tiger Woods publicerades aldrig.

”Inte tillräckligt intressant”, var motiveringen.

Oh well…

 

 

 

 

”Över 1000 utställare och 30000 besökare möts under två dagar i en golfens bikupa”.

 

 

Så vissa är faktiskt uppriktigt förvånad att jag aldrig varit på den årliga PGA Show i Orlando. Jag har aldrig riktigt förstått varför.

Förrän nu.

Varje januari samlas golfvärldens aktörer på Orange Convention Center i Orlando. Över 1000 utställare och 30000 besökare möts under två dagar i en golfens bikupa.

Jag var där för en internationell kund för att hitta ett boknings- och administrationssystem med syfte att utveckla och förenkla affärerna. Det fanns närmare 20 olika utställare bara runt sånt.

 

Det blev några fantastiska dagar med många möten med nya och gamla vänner. Jag tror också jag hittade en riktigt bra lösning åt kunden. Och med facit i hand, visst borde jag varit på mässan långt tidigare.

Däremot såg jag inte skymten av telefonsamtalet från början av 90-talet…

 

 

 

Brand stories för kunder och några produktioner

Nu väntar några intensiva veckor hemma med möten, produktioner och kunduppdrag med att ta fram brand stories och planera några företagsfilmer och företagsdokumentärer.

Det är dock inte samma sak som att jag har fullt upp.

Jag brinner för att hjälpa personer, företag och organisationer att nå ut bättre genom att använda kraften i storytelling. Det kan vara på strategisk nivå genom att utveckla er brand story. Eller ta fram en kommunikations eller marknadsföringsstrategi.

Det kan också vara operativt genom filmproduktion. Eller annan content produktion.

Tveka inte att höra av dig om du tror det är något jag kan hjälpa dig med.

 

 

Nya regler för att skicka och ta emot nyhetsbrev

Från och med 1 februari är det hårdare regler för att skicka nyhetsbrev av den typ som du läser just nu. Det betyder i klartext att nyhetsbrev lättare hamnar i skräpposten.

Jag har uppdaterat mina DKIM, SPF och DMARC-inställningar. Det innebär att du ska få det här nyhetsbrevet precis som vanligt. Men om du plötsligt saknar dina (andra) favoritnyhetsbrev kan det vara bra att leta i skräpposten efter dom.

Vill du läsa mer om det här kan du göra det här.

 

 

Länk för att signa upp för nyhetsbrevet

På tal om nyhetsbrev:  jag är tacksam om du delar det här nyhetsbrevet vidare till de som du tror är intresserad av storytelling, kommunikation, digital marknadsföring och filmproduktion. De kan signa upp för det här nyhetsbrevet genom att klicka länken längst ner.

 

 

Tack på förhand!

 

Hörs!

 

Med vänlig hälsning

 

Mattias Brännholm