Optimera hemsidan för Google

Optimera hemsidan för Google. Här är sju tips på hur du själv kan optimera hemsidan för Google. Alla tips har med hur du skriver och publicerar dina inlägg.

Optimera hemsidan för Google

Optimera hemsidan för Google är någonting som alla borde göra. Här är några tips på hur din sajt kan synas bättre på Google.

 

Vi börjar med det tråkiga: det finns ingen snabb lösning på att synas organiskt på Google. Det är systematiskt arbete över tid som gör att du får ett bättre sökresultat och rankar högre. Googles grundinställning är att belöna den sajter som är bra och skapar ett värde för de som söker på en specifik söksträng.

Det roliga: även om du är liten kan du faktiskt nå bra resultat på Google – om du jobbar rätt och optimerar sidan för Google.

 

 

Optimera hemsidan för Google – SEO

Arbetet med att synas på Google kallas för sökmotoroptimering och brukar förkortas SEO (av engelskans Search Engine Optimazation). SEO är en stor del av en digital strategi. Det är ett komplext arbete och de som jobbar med det – SEO-experter – är efterfrågade. Som digital marknadsföringskonsult är det här något jag kan hjälpa er med – att ta rätt beslut om SEO. 

Googles algoritm är hemlig men förenklat kan man dela in vad som rankas i tre olika delar: teknik, länkar och innehållet.

 

SEO – teknik

Teknik är kopplat till hur sajten är kodad och hur bra servern som sajten är på är. I grund och botten handlar teknik om hur snabbt sidan laddar och hur mobilvänlig den är. Ju snabbare den laddar desto bättre.

Att kunna koda är en specialistkunskap som ska överlåtas till specialisterna. Fördelarna är att du får en sajt som är optimalt byggd ur ett tekniskt perspektiv. Nackdelen är, såklart, att det kostar pengar att bygga en sajt från scratch.

Alternativet är att investera i ett tema. Bygger du din sajt i wordpress finns det tusentals och åter tusentals teman att välja mellan. Du kan få ett snyggt och bra tema för några hundralappar. De flesta teman som du betalar för fungerar tekniskt hyfsat. Det är okej, men inte perfekt. Ska du gå efter ett sökord med hög konkurrens kan det här, allting annat lika, vara skillnaden mellan att ranka högt och att inte göra det. 

Om affärspotentialen i att ranka högt är stor är det värt att investera i tekniken för att få en snabb sajt.

 

SEO – länkar från andra till din sajt

Googles algoritm för exakt hur rankningen sker är en väl bevarad hemlighet. Dessutom ändras den i små nyanser flera hundra gånger per år. Vad man dock vet är att länkar från andra sajter – så kallad baklänkar – är synnerligen viktigt för hur bra din sajt ska ranka. Länkar från andra bygger trovärdigheten på din sajt. 

Det är såklart svårt att få andra att länka till din sajt. Det är ju ett beslut den andra sajtägare äger. I teorin finns det egentligen bara ett sätt att få andra att länkar till din sajt: nämligen att skapa bra och unikt innehåll som de tycker är så bra att det vill länka till det.

 

SEO – producera rätt innehåll

Att skapa innehåll på din egen sajt är en process som du äger själv. Ju mer bra innehåll du skapar desto ”tyngre” blir sajten på internet. Ju mer bra innehåll du skapar desto större är chansen att andra länkar till din sajt. 

I processen att skapa eget innehåll är det också viktigt att man publicerar innehållet på rätt sätt. Nedan följer sju saker du ska tänka på när du producerar och publicerar eget innehåll. (Det här är rätt viktigt att förstå. Jag har skrivit en annan artikel enbart om SEO. Du kan läsa den här).

 

 

”Det finns fortfarande några enkla saker du kan göra för att Google ska hitta dig bättre”.

 

Optimera hemsidan för Google – det här kan du göra själv:

 

1. Vilket är de viktigaste sökorden för dig att bli hittad på?

Det går inte att Google hittar dig för alla sökord som du vill. Du måste bestämma dig vilka sökord du vill ha träff på långsiktigt skapa innehåll runt detta (Läs mer om det här).

 

2. Titel

Sidans titel eller Meta Title, är jätteviktig för att få bättre sökresultat. Den ska vara identisk med sidans permalink och det som syns i browsern. Det är adressen till just den här sidan (i det här fallet: https://www.mattiasbrannholm.com/optimera-hemsidan-for-google/). Detta är den viktigaste rankningsfaktorn av alla för att optimera din hemsida för Google.

(Det är därför den här sajten rankar högre när du söker på ”Mattias Brännholm” än hitta.se även om hitta,se är en oändligt tyngre sajt än min).

 

3. Beskrivning

Sidans beskrivning, det som på engelska heter meta description, förklarar för Googles sökspindlar vad sidan handlar om. Texten visas inte på själva sajten. Däremot syns det i Googles sökresultat (det som kallas snippet). Precis som texten på sidan ska vara unika ska även sidans beskrivning vara det. Yoast är ett bra hjälpmedel här.

 

 

4. Rubriker och texter

Rubrikerna ska också innehålla den söksträng du vill ha träff på. Även dessa ska anpassa för sökmotorerna. Huvudrubriken, den som kallas H1, ska innehålla söksträngen. Det ska gärna mellanrubrikerna H2, H3, H4 också göra. Ju högre siffra desto lägre relevans på rubriken.

Även texten ska innehålla söksträngen. Gärna flera gånger regelbundet i texten. Ska du optimera hemsidan för Google är det viktigt att du gör detta rätt. (Och det var precis det jag gjorde där: optimera hemsidan för Google är söksträngen för det här inlägget (Och där fick jag naturligt in det en gång till…!).

Det är dock viktigt i sammanhanget att komma ihåg: du skriver i första hand för det mänskliga ögat, inte Googles ögon. Om din text inte uppskattas av människan kommer Google märka att besökaren lämnar sidan snabbt och det påverkar rankingen negativt.

Med det sagt: det är det här digitala skribenter är så skickliga på. Att dels skriva en text som skapar ett värde för människan som läser texten, samtidigt som den är optimerad för hemsidan så att Google uppskattar den.

(Jag började skriva i lokaltidningen i min hemstad när jag var 15 år och genom hela mitt yrkesliv har jag skrivit texter. Jag måste erkänna att det har varit svårt att anpassa sig till ”mallen” som Google vill att man skriver enligt. Men när jag väl anpassade mig fungerar det smidigt).

 

5. Bilder

Bilder är det jobbigaste att göra rätt med.

Du måste veta det optimala formatet för ditt tema där bilden ska publiceras. Du ska bearbeta, beskära och exportera bilden i Photoshop eller Lightroom (eller liknande). Bilden ska helst inte vara över 100k stor. Du ska exportera den och döpa den till söksträngen som du vill ha träff på. När du har laddat upp bilden ska du fylla i beskrivningen och framför allt alt-texten.

Det är nämligen alt-texten som Google läser.

Detta slarvar nästan alla med.

Jag har också gjort det. Sista veckan har jag beskurit, exporterat och skrivit alt-texter så jag kan kräkas. Du milde, vad less jag är på det.

Men oj, vad det har gett resultat!

Söker man på mitt namn på Google är 5 av de 15 första bilderna från min privata sajt. Den var inte aktiv för någon månad sedan. (Självklart är det ingen mördande konkurrens med bilder på mig på nätet. Men jag rankar ändå redan före LinkedIn).

 

6. Interna och externa länkar

Länkar är också jätteviktigt. Det är så Googles sökspindel letar sig vidare. Det är så du visar Google att du är en del av det gigantiska ekosystemet som internet är.

Dessutom, det är också så du bygger tyngd och förklarar för Google vilka söksträngar du tycker är viktiga.

 

7. Ladda ner Yoast och installera som plugin

Yoast är förmodligen världens bästa plugin (ladda ner den här) när det gäller att skapa innehåll på din sajts sidor som Google ska hitta. När den är installerade talar den helt sonika om för dig om du gjort rätt eller fel och hur du kan göra det bättre. Jag använder Yoast jämnt när jag publicerar innehåll på sajten.

 

Optimera hemsidan för google genom att publicera innehållet på rätt sätt
Optimera hemsidan för google genom att publicera innehållet på rätt sätt. Det är det absolut enklaste du själv kan göra för att ranka bättre på Google. Om du använder plugin:en Yoast och gör pulbiceringen på rätt sätt får du gröna prickar till höger om inläggen.

 

 

 

Gör det du kan för att optimera din hemsida

Avslutningsvis: att ta ett helhetsgrepp över din sajt sökmotoroptimering är svårt. Det krävs rätt avancerande tekniska kunskaper för att lyckas med det. Men vissa saker kan du faktiskt lära dig snabbt. Vill du ha ett bättre sökresultat och ranka högt på Google måste du producera och publicera innehåll på rätt sätt regelbundet.

Det är faktiskt inte förhandlingsbart.

 

P.S 

Den här sidan med den här url:en publicerades första gången för ett antal år sedan. Innan jag uppdatade sajten idag rankade den tvåa på sökordet ”Optimera hemsidan för Google” och visades i sökresultaten cirka 1700 gånger i månaden, där fyra klickade sig in på sajten. Nu har jag också uppdaterat metabeskrivningen (som visas i sökresultatet). Ska bli spännande att se om den nu klättrar ett steg…:-D

 

 

 

 

Flera artiklar om sajten och Google

 

Digital marknadsföring Storytelling

Sambandet mellan SEO och content

 

GRATIS GUIDE OM DIGITAL MARKNADSFÖRING

 

Få en fundamental överblick av modern digital marknadsföring. Ladda ner min kostnadsfria e-bok. Den tar inte mer än 20 minuter att läsa – men ger ändå ett viktigt helikopterperspektiv på digital marknadsföring.