Optimera hemsidan för Google

Optimera hemsidan för Google. Här är sju tips på hur du själv kan optimera hemsidan för Google. Alla tips har med hur du skriver och publicerar dina inlägg.

Optimera hemsidan för Google

Optimera hemsidan för Google är någonting som alla borde göra. Jag har själv gjort en rätt rejäl insats sista veckan på min egen sajt.

Här är några tips på hur din sajt kan synas bättre på Google.

 

Till att börja med: det finns ingen snabb lösning på att synas organiskt på Google. Det är systematiskt arbete över tid som gör att du får ett bättre sökresultat och rankar högre. Googles grundinställning är att belöna den sajter som är bra och skapar ett värde för de som söker på en specifik söksträng.

Jag har två ambition med min sajt. Dels att ”äga” mitt eget namn digitalt. Söker någon av någon anledning på mig på Google ska en sida jag kontrollerar vara ett av de första alternativen på Google. Det målet har jag redan uppnått.

Det andra målet är att ranka på sökord som är relevant för mitt jobb.

Optimera hemsidan för Google – SEO

Arbetet med att synas på Google kallas för sökmotoroptimering och brukar förkortas SEO (av engelskans Search Engine Optimazation). Det är ett komplext arbete och de som jobbar med det – SEO-experter – är efterfrågade.  Jag har digital afasi och har ingen ambition, och kommer aldrig ha någon ambition, att lära mig koda och grotta ner mig i de tekniska detaljerna av SEO. (Men jag kan så mycket att jag kan förklara grunderna här).

Men det finns fortfarande några enkla saker du kan göra för att Google ska hitta dig bättre. Det är grundläggande SEO som alla som regelbundet publicerar på internet bör kunna. Med tanke på att jag har jobbat med min sajt sista veckan använder jag den som referens.

”Det finns fortfarande några enkla saker du kan göra för att Google ska hitta dig bättre”.

Optimera hemsidan för Google – det här kan du göra själv:

1. Ladda ner Yoast och installera som plugin

Yoast är förmodligen världens bästa plugin (ladda ner den här) när det gäller att skapa innehåll på din sajts sidor som Google ska hitta. När den är installerade talar den helt sonika om för dig om du gjort rätt eller fel och hur du kan göra det bättre. Jag använder Yoast jämnt när jag publicerar innehåll på sajten.

2. Vilket är de viktigaste sökorden för dig att bli hittad på?

Det går inte att Google hittar dig för alla sökord som du vill. Du måste bestämma dig vilka sökord du vill ha träff på långsiktigt skapa innehåll runt detta (Läs mer om det här). Då jag jobbar som konsult med att hjälpa företag med deras digital närvaro på nätet och som filmmakare vill jag ranka högt på sökord som har med det att göra.

Därför jag sidor på min sajt som heter:

mattiasbrannholm.com/filmproduktion

mattiasbrannholm.com/digital-strategi

Ovan är den ”renaste” och starkaste formen du kan strukturera sajten på.

Jag länkar sedan regelbundet till dessa sidor från mina inlägg. Genom att göra det säger jag till Google att dom där två sidorna är viktiga (Mer om länkning längre ner).

3. Titel

Sidans titel eller Meta Title, är jätteviktig för att få bättre sökresultat. Det ska vara identisk med sidans permalink och det som syns i browsern. Det är adressen till just den här sidan (i det här fallet: https://www.mattiasbrannholm.com/optimera-hemsidan-for-google/). Detta är den viktigaste rankningsfaktorn av alla för att optimera din hemsida för Google.

(Det är därför den här sajten rankar högre när du söker på ”Mattias Brännholm” än hitta.se även om hitta,se är en oändligt tyngre sajt än min).

4. Beskrivning

Sidans beskrivning, det som på engelska heter meta description, förklarar för Googles sökspindlar vad sidan handlar om. Texten visas inte på själva sajten. Däremot syns det i Googles sökresultat (det som kallas snippet). Precis som texten på sidan ska vara unika ska även sidans beskrivning vara det. Yoast är ett bra hjälpmedel här.

 

Optimera hemsidan för google genom att publicera innehållet på rätt sätt
Optimera hemsidan för google genom att publicera innehållet på rätt sätt. Det är det absolut enklaste du själv kan göra för att ranka bättre på Google. Om du använder plugin:en Yoast och gör pulbiceringen på rätt sätt får du gröna prickar till höger om inläggen.

5. Rubriker och texter

Rubrikerna ska också innehålla den söksträng du vill ha träff på. Även dessa ska anpassa för sökmotorerna. Huvudrubriken, den som kallas H1, ska innehålla söksträngen. Det ska gärna mellanrubrikerna H2, H3, H4 också göra. Ju högre siffra desto lägre relevans på rubriken.

Även texten ska innehålla söksträngen. Gärna flera gånger regelbundet i texten. Ska du optimera hemsidan för Google är det viktigt att du gör detta rätt. (Och det var precis det jag gjorde där: optimera hemsidan för Google är söksträngen för det här inlägget (Och där fick jag naturligt in det en gång till…!).

Det är dock viktigt i sammanhanget att komma ihåg: du skriver i första hand för det mänskliga ögat, inte Googles ögon. Om din text inte uppskattas av människan kommer Google märka att besökaren lämnar sidan snabbt och det påverkar rankingen negativt.

Det är det här digitala skribenter är så skickliga på. Att dels skriva en text som skapar ett värde för människan som läser texten, samtidigt som den är optimerad för hemsidan så att Google uppskattar den.

6. Bilder

Bilder är det jobbigaste att göra rätt med.

Du måste veta det optimala formatet för ditt tema där bilden ska publiceras. Du ska bearbeta, beskära och exportera bilden i Photoshop eller Lightroom (eller liknande). Bilden ska helst inte vara över 100k stor. Du ska exportera den och döpa den till söksträngen som du vill ha träff på. När du har laddat upp bilden ska du fylla i beskrivningen och framför allt alt-texten.

Det är nämligen alt-texten som Google läser.

Detta slarvar nästan alla med.

Jag har också gjort det. Sista veckan har jag beskurit, exporterat och skrivit alt-texter så jag kan kräkas. Du milde, vad less jag är på det.

Men oj, vad det har gett resultat!

Söker man på mitt namn på Google är 5 av de 15 första bilderna från min privata sajt. Den var inte aktiv för någon månad sedan. (Självklart är det ingen mördande konkurrens med bilder på mig på nätet. Men jag rankar ändå redan före LinkedIn).

7. Interna och externa länkar

Länkar är också jätteviktigt. Det är så Googles sökspindel letar sig vidare. Det är så du visar Google att du är en del av det gigantiska ekosystemet som internet är.

Det är också så du bygger tyngd och förklarar för Google vilka söksträngar du tycker är viktiga.

Som jag skrev ovan vill jag ha träff på söksträngarna ”filmproduktion” och ”digital strategi”. Genom att i varje inlägg länka till någon av dessa sidor bygger jag över tid en digital tyngd på dessa två sidor jämfört med alla andra sidor på sajten. Då förstår Google att det är vad som är viktigt på sajten.

Det är också viktigt att skapa externa länkar. Jag har gjort det i det här inlägget genom att bland annat länka till Yoast. Jag har också länkat till min andra sajt Brama.

Avslutningsvis: att ta ett helhetsgrepp över din sajt sökmotoroptimering är svårt. Det krävs rätt avancerande tekniska kunskaper för att lyckas med det. Men vissa saker kan du faktiskt lära dig snabbt. Vill du ha ett bättre sökresultat och ranka högt på Google måste du göra dessa saker.

Det är inte förhandlingsbart.