Så fungerar sökmotoroptimering (SEO)

Att förstå hur sökmotoroptimering och SEO fungerar och hur viktigt det är att ranka bra på Google är fundamentalt för att kunna de rätt beslut runt digital marknadsföring och försäljning.

 

Sökmotoroptimering (SEO) är det systematiska arbetet att ranka så högt som möjligt på Google utan att betala för exponeringen. SEO är en av de fundamentala hörnstenarna i framgångsrik digital marknadsföring och försäljning.

Det spelar ingen roll hur vi vrider och vänder på det. Vi lever i en värld som Google styr. Det görs över 98 000 sökningar varje sekund dygnet runt runt hela världen. Det innebär 8,5 miljarder sökningar per dag.

Vare sig vi gillar det eller inte måste grotta ner oss lite grann i Google och sökmotoroptimering. 

 

Statistik om sökmotoroptimering 

63 procent av alla affärer, inklusive dom som sker i en fysisk affär, börjar med en sökning på Google. Den som ligger först i det organiska sökresultatet får i genomsnitt 23% av alla klick. De tre första träffarna får 54 procent av alla klick. 90% av alla länkklick sker bland de tio första resultaten på den första söksidan.

Läs och smält de där siffrorna igen i några sekunder.

 

Den som ligger först i det organiska sökresultatet får i genomsnitt 23% av alla klick. De tre första träffarna får 54 procent av alla klick. 90% av alla länkklick sker bland de tio första resultaten på den första söksidan.

 

Det finns en gigantisk affärspotential för alla att ranka högt på Google. Det är sånt jag som digital marknadsföringskonsult hjälper mina kunder se, sortera upp och prioritera.

 

Världens största affärshemlighet

Världens största affärshemlighet är algoritmen som styr Googles ranking. Man inser snabbt att det inte är så konstigt.

Det är inte heller konstigt att det finns en hel industri – Search Engine Optimization (SEO), eller på svenska: sökmotoroptimering – runt den här affärspotentialen. Tusentals personer jobbar heltid på att försöka förstå och tolka algoritmen. Algoritmen lär bestå av över 200 olika komponenter och i genomsnitt varannan dag gör Google smärre justeringar till algoritmen. Dels för att utveckla, men också för att göra det svårare att hitta lösningen som gör ditt företag till evig etta på Google.

Någon har beskrivit sökmotoroptimering som att gå en boxningsmatch mot en okänd motståndare med förbundna ögon.

 

”SEO är som att gå en boxningsmatch mot en okänd motståndare med förbundna ögon”.

 

Personligen tycker jag det är en olycklig beskrivning. Tillvaron blir betydligt enklare om man ser Google som något positivt. För det är faktiskt så att Google belönar de webbplatser som är bra, relevant och som skapar mervärde för besökarna. Google straffar de som försöker luras och bluffa. Om du jobbar systematiskt med SEO på rätt sätt är chansen stor att du kommer nå bra resultat.

 

Googles algoritm

Googles algoritm för sökrankning kan brytas ner i tre huvudkategorier: teknik, länkar och innehåll.

 

SEO – teknik

När det gäller teknik tar Google förenklat på sig rollen att vara upplevelseombud för besökarna. Ju bättre teknisk upplevelse sajten är för besökaren, desto bättre ranking ger Google.

Teknik handlar om hur sidan är byggd och hur det är hostad. Hur strukturerad och logisk är den? Hur lång tid tar sidan på sig att ladda ner du tryckt retur? Är sajten mobilvänlig? Bland väldigt mycket annat.

 

Tekniken är grunden för bra SEO

Se tekniken som grunden till huset som allting står på. Alla hus som byggs idag byggs på stabila grunder. Det är samma sak med en webbsida som vill synas på Google. Den måste vara byggd på rätt sätt för att du inte ska tappa mot alla andra.

Den har delen av SEO är extremt rationell. Det finns många bra mätverktyg för detta. Mätverktygen visar fakta på hur sajten fungerar och vad som inte är bra. Det som inte är bra är bara att lösa. Det är absolut oförlåtligt att inte ha en sajt som är tekniskt optimerad.

 

Svårt för många företag att förstå SEO

Samtidigt är det här oftast det absolut svåraste för företag när det gäller hemsidan. Att dels förstå helheten men framför allt att veta hur man kravställer mot en webbyrå. För de allra flesta människor är det rena grekiskan. (Det är just detta som råkar vara min affärsidé, att hjälpa företag med detta).

Det kan upplevas som en onödig kostnad. Men att ta in en SEO-expert som kravställer den tekniska optimeringen mot din webbyrå kan vara de bästa pengarna du spenderar. Dels, så klart, för din ranking på Google – men framför allt: det gör upplevelsen för dina så viktiga besökare så bra som möjligt.

Att ha en SEO-expert vid din sida som ställer de rätta frågorna kan vara ditt lackmustest när du ska välja vilken webbyrå ni ska jobba med. Om inte webbyrå har stort fokus på SEO och funktion bör du undvika den.

 

SEO – länkar

Länkar är den enskilt viktigaste faktorn för din google-ranking. Länkar handlar om hur många andra sajter som länkar till din sida. Det är ett mått på auktoritet. Ju fler som länkar till din sida desto mer relevant måste din sajt vara, resonerar Google. Man kan också se det som en popularitetstävling: ju fler som röstar på dig, desto mer troligt är det att du är snäll och omtyckt.

Ju högre auktoritet den som länkar till din sida har desto tyngre väger den länkningen. Det finns en logik i det. Om jag länkar från min privata hemsida till företagssidan är det klart att det inte borde väga lika tungt som om svt.se skulle länka till företagssidan.

 

SEO-länkar har hög trovärdighet

En annan anledning till att länkar är en så pass viktig rankingfaktor är att det är svårt att fuska med det. Det är inte lätt att få andra att länka till din sida. Det ligger i princip utanför din kontroll.

Men det finns metoder för att skapa länkar som Google gillar och det finns metoder som Google absolut inte gillar. Det kallas White hat- och Black hat-metoder. Det är synnerligen viktigt för ditt företag att inte anlita någon som håller på med tveksamma metoder (Black hat). Konsekvensen om Google lackar ut på dig är att de svartlistar och begraver din hemsida. Då kommer den aldrig någonsin bli hittad igen.

Att jobba med länkarbetet är ett tidskrävande arbete och ofta någonting som SEO-specialisten hjälper till med.

 

SEO – innehåll

Ofrånkomligen dyker frågan upp direkt: varför ska ett annat företag länka till din sida?

Det är nu redaktionellt innehåll och content markting kliver in och tar en central roll i hela din kommunikativa process. Om du systematiskt producerar och publicerar innehåll som skapar mervärde och sprider det i rätt kanaler kommer du sakta men säkert skapa följare som kommer gilla ditt innehåll. I dagens digitala värld innebär det att man kommer att dela ditt innehåll eller länka till det från sin sida. Det är genom att skapa bra innehåll som är till nytta för andra som du skapar en sajt som Google och dina potentiella kunder ser.

 

Det är genom att skapa bra innehåll som är till nytta för andra som du skapar en sajt som Google och dina potentiella kunder ser.

 

Skapa bra innehåll med stories

Hur skapar man innehåll som står ut och som läsaren gillar? När du förstått vad dina kunder söker efter, alltså vilket sökord att gå efter, gäller det att berätta en story som hjälper kunderna med deras problem. Vill du bli bra på att berätta stories rekommenderar jag starkt att du fördjupar dig i ämnet på den här sajten: storypower.se.

 

Sökmotoroptimering – sammanfattning

Om du vill rankas högt på Google måste du vara bra.

Om du är den bästa sajten på Internet i ditt ämne kommer Google jobba hårt för att du ska få besökare till din sida. Det ligger är ju faktiskt i Googles intresse att de levererar bra sökresultat till de som söker.

Hitta bra sökord för ditt företag, producera bra innehåll, publicera och sprid det innehållet. Bygg och behåll en digital närvaro och var relevant. Om du gör det kommer Google hitta och belöna dig.

Om du vill jobba effektivt måste du producera innehåll som är baserat på en sökordsanalys.

 

Vill du lära dig mer om sökmotoroptimering och digital marknadsföring? Ovan är ett utdrag hur min ebok ”Tio tips om digital marknadsföring”. Du kan ladda ner den grattis nedan.

 

 

 

GRATIS GUIDE OM DIGITAL MARKNADSFÖRING

 

Få en fundamental överblick av modern digital marknadsföring. Ladda ner min kostnadsfria e-bok. Den tar inte mer än 20 minuter att läsa – men ger ändå ett viktigt helikopterperspektiv på digital marknadsföring.