Sambandet mellan SEO och content

Förklara SEO - som ett fint hus med trevliga människor som andra vill besöka

 

Sambandet mellan SEO och content är starkt. Det går inte bedriva framgångsrik SEO utan innehåll. Och det är svårt att producera bra innehåll utan SEO.

Alla förstår inte det viktiga sambandet mellan SEO och content. Det övergripande syftet med SEO och content är:

 • Driva rätt trafik till sajten, alltså rätt besökare för det ni vill uppnå med sajten.

Sedan finns det flera sekundär syften och effekter med SEO och content:

 • Skapa bra underlag för annonsering på Google.
 • Skapa bra innehåll for sociala medier.
 • Skapa bra innehåll för nyhetsbrev.

 

Sambandet mellan SEO och content – grunderna

Sökmotoroptimering – förkortning: SEO – är processen att ranka så högt som möjligt på Google utan att betala för det. På fackspråk heter det organisk trafik (till sajten). Det finns kommersiellt starka skäl att satsa mycket på detta. Statistik visar att de tre första organiska sökresultaten får över 50 procent av all trafik av sökningarna.

Som affärsutvecklare och marknadsföringskonsult hjälper jag företag hitta och förstå dom här möjligheterna.

 

Sambandet mellan SEO och content – en metafor 

Googles hemliga algoritm består av över 200 komponenter, men kan delas in i tre huvudkategorier:

 • Teknisk SEO
 • Redaktionell innehåll (content).
 • Externa länkningar

Jag har en egen metafor för sambandet mellan SEO och content:

Tänk dig ett fint och bra hus, som är byggt på en stabil grund och som är väl underhållet såväl utvändigt som invändigt. Inne i huset lyser lamporna i ett varmt sken, man ser att huset är smakfullt möblerat och familjen som bor där verkar ha det genuint trevligt och mysigt när dom lever sitt liv. Utanför huset går människor förbi, de stannar till, tittar in genom fönstret från trottoaren, ser människorna som har det mysigt där inne och säger: ”Vilket fint hus med trevliga människor, där vill jag också vara…”.

Så fungerar sökmotoroptimering för Google.

 • Kvalitén på huset är den tekniska delen av SEO.
 • Möblerna, det varma skenet och människorna som bor och lever där inne är content, alltså det redaktionella innehållet, som produceras på sajten.
 • Människorna som står utanför och tittar in och som gillar vad dom ser är de externa länkarna (backlinks) till din sajt.

Detta. är. så. fundamentalt.

 

Det är content som gör att en sajt blir sedd

Ett bra byggt hus utan möbler och värme kallas ofta opersonligt. Fina möbler, varmt ljus och trevliga människor är alltid bra men det bli bättre i ett bra hus. Det är kombinationen av ett fint hus och varm personlighet som får andra att notera och referera till huset.

Med andra ord: ett bra teknisk sajt är inget mer än en bra teknisk sajt. Med genomtänkt och bra innehåll på sajten (möblerna) blir den tomma tekniska sajten plötsligt full med liv. Andra människor kan då upptäcka den välbyggda sajten med bra innehåll och länka till den.

Det är såhär sambandet mellan SEO och content ser ut i teorin.

 

”Om du skapar innehåll utan söksträngsanalysen som grund genererar du inte mycket trafik av den typen du vill ha. Och dessutom, vad ska folk länka till om ni inte skapar bra innehåll?” 

 

Sambandet mellan SEO och content i praktiken

Sambandet mellan SEO och content är en del i en digital strategi. De viktigaste beståndsdelarna i planen för SEO och content är:

 • Söksträngsanalysen – det här är sökorden som vi ska fokusera på för att uppnå maximal effekt givet våra affärsmål och konkurrenssituationen för sökordet.
 • Contentplanen (Redaktionella innehållsplanen) – hur ska sökorden bli bra innehåll? Ska det vara blogginlägg, en podd, film eller något annat?
 • Använda kraften i stories – hur länge man konsumerar innehållet är en viktig rankingfaktor. Stories är vetenskapligt bevisat att engagera mottagaren bättre. Synkronisera ert budskap med ert företags brand story. (om företaget inte har en sån klicka här).
 • Publicera innehållet på rätt sätt. Det är fundamentalt för att Googles sökspindlar ska hitta innehållet. Hur du gör det kan du läsa mer om här.

 

Söksträngsanalysen grunden i arbete

En SEO-experter är  nio av tio gånger en digital kunnig människa som systematiskt jobbar med att optimera den tekniska prestandan på sajten. Det inkluderar ofta, för att inte säga alltid, också en söksträngsanalys på Google, alltså en utredning på vad människor söker efter på Google.

Det är, såklart, viktigt. Det är en del av de operativa grunderna. Men det räcker inte. Det är sällan en SEO-expert är en content människa, som förstår hur man skapar bra innehåll, oavsett om det är text eller film.

 

Söksträngsanalysens två primära syften

Söksträngsanalysen av SEO-experten har två primära användningsområden: 

 1. Skapa underlag att skapa bra content runt.
 2. Skapa underlag för annonsering på Google.

Det tar tid att nå resultat bara med SEO och content. Därför bör du också annonsera på Google för bästa effekt (mer än det nedan).

 

Contentplanen hjärtat i allt

När du har söksträngsanalysen börjar den kreativa processen att skapa bra innehåll baserat på sökorden. Här styr naturligtvis budgeten mycket. Det man förenklat kan säga är att korrelationen mellan insatsen och utfallet är rätt linjär. Ju mer bra innehåll som produceras desto bättre rankar man.

Hur ofta ska innehåll produceras? Vad ska det vara för typ av innehåll? Vilka kanaler ska det publiceras och spridas på förutom hemsidan?

Ska man ta bra beslut runt content budgeten är det viktigt att ha hård fakta om effekten av branschen och hur trenderna är.

 

Varför producera content?

Man producerar innehåll för att locka rätt besökare till sajten. Men – och det är nästan viktigare – du producerar också innehåll för att andra ska länka till din sajt. Vad ska folk länka till om ni inte skapar bra innehåll?

Det är genom att skapa enastående innehåll till söksträngar som folk letar efter som man generar rätt trafik och länkar från andra. Det, i förlängningen, leder till bättre ranking på Google, vilket i sin tur leder till mer trafik. Den positiva spiralen är in action…

 

”Det är genom att skapa enastående innehåll till söksträngar som folk letar efter som man generar rätt trafik och länkar från andra”.

 

 

Förklara SEO - som ett hus; är det dåligt byggt vill ingen bo där och ingen vill besöka det.
SEO kan beskrivas som ett hus. Är det dåligt byggt och ingen bor där vill ingen besöka det.

 

Utmaningen med sambandet mellan SEO och content och rankingen på Google

Den största utmaningen med att jobba med redaktionellt innehåll (content) är att det tar tid innan de ger resultat i Googles sökresultat. Börja jobba systematiskt nu och det kanske ger resultat om sex månader, ett år, ja kanske till och med 18 månader.

Därför är en kombination av organisk trafik och annonsering är nödvändigt om du inte riktigt har den organiska rankingen ni önskar (vilket ni definitivt inte kommer ha i början). Det kan börja generera trafik bara några minuter efter du publicerar annons.

Men man får aldrig, någonsin, ge avkall på att systematiskt producera redaktionellt innehåll om man vill nå bra organiskt sökresultat på Google. Det finns rätt omfattande statistik som säger att vi konsumenter förvisso klickar på annonser (sponsrade) länkar, men inte alls i samma omfattning som organiska länkar.

SEO och content ger organisk trafik gratis i många år

Vi har sparat den största fördelen med sambandet mellan SEO och content till sist. Välproducerat innehåll publicerat på rätt sätt (läs mer om hur du gör det här) mot ett bra sökord kommer leverera träffar i flera år i det organiska sökresultatet på Google. Utan att du behöver göra någonting.

Den här texten skrev jag första gången 2018. Jag har i princip inte rört den sedan dess. Förra månaden hade jag 331 visningar på Google och några stycken som klickade in på sidan. För ett jobb jag gjorde för fem år sedan!

 

SEO och content borde bokföras som investeringar – inte kostnader

Inse hur många tusentals visningar det blivit genom åren på Google utan att jag behövt göra någonting. Några har faktiskt blivit kunder genom första kontakten på den här sidan.

Det är därför redaktionellt innehåll bör bokföras som en investering som skriva av under flera år istället för en kostnad.

Men det är en helt annan historia.

 

 

 

GRATIS GUIDE OM DIGITAL MARKNADSFÖRING

 

Få en fundamental överblick av modern digital marknadsföring. Ladda ner min kostnadsfria e-bok. Den tar inte mer än 20 minuter att läsa – men ger ändå ett viktigt helikopterperspektiv på digital marknadsföring.