Sambandet mellan SEO och content

Förklara SEO - som ett fint hus med trevliga människor som andra vill besöka

 

SEO och content går hand i hand. Du kan inte ranka högt på Google om du inte jobbar rätt med båda. Detta är absolut fundamentalt. Samtidigt är det häpnadsväckande hur många som inte förstår sambandet. Därför skriver jag det igen: SEO och redaktionellt innehåll går hand i hand.

Sökmotoroptimering, det som kallas för SEO, är processen att ranka så högt som möjligt på Google. Det finns kommersiellt starka skäl att göra det. Statistik visar att de tre första organiska sökresultaten får över 50 procent av all trafik av sökningarna.

Googles hemliga algoritm består av över 200 komponenter, men kan delas in i tre huvudkategorier:

Teknisk SEO

Redaktionell innehåll

Externa länkningar

SEO – jämförelse

Jag har en egen metafor för SEO:

Tänk dig ett fint och bra hus, byggt på en stabil grund och väl underhållet såväl utvändigt som invändigt. Inne i huset lyser lamporna i ett varmt sken, man ser att huset är smakfullt möblerat och familjen som bor där verkar ha det genuint trevligt. Utanför huset går människor förbi, de stannar till, tittar in genom fönstret från trottoaren, ser människorna som har det mysigt där inne och säger: ”Vilket fint hus med trevliga människor, där vill vi jag också vara…”.

Så fungerar sökmotoroptimering för Google.

  • Kvalitén på huset är den tekniska delen av SEO.
  • Möblerna, det varma skenet och människorna som bor och lever där inne är content, alltså det redaktionella innehållet, som produceras på sajten.
  • Människorna som står utanför och tittar in och som gillar vad dom ser är de externa länkarna (backlinks) till din sajt.

Detta. är. så. fundamentalt.

Ett bra byggt hus utan möbler och värme kallas ofta opersonligt. Fina möbler, varmt ljus och trevliga människor är alltid bra men det bli bättre i ett bra hus. Det är kombinationen av ett fint hus och varm personlighet som får andra att notera och referera till huset.

”Om du skapar innehåll utan söksträngsanalysen som grund genererar du inte mycket trafik av den typen du vill ha. Och dessutom, vad ska folk länka till om ni inte skapar bra innehåll?” 

 

SEO och content tillsammans ger resultat

När man pratar om SEO-experter är det 99 gånger av 100 en digital kompetent människa som systematiskt jobbar med att optimera den tekniska prestandan på sajten och inte sällan gör en söksträngsanalys på Google, alltså en utredning på vad människor söker efter på Google.

Det är, såklart, viktigt. Men det räcker inte.

Om du gör en söksträngsanalys och använder underlaget för att annonsera på Google Ads gör du rätt. Men du missar det mesta av den potentiella effekten av söksträngsanalysen om du inte också använder analysen för att skapa redaktionellt innehåll. Det är så du får organisk trafik från Google.

Och samma sak om man vänder på det, om du skapar innehåll utan söksträngsanalysen som grund genererar du inte mycket trafik av den typen du vill ha.

Och dessutom, vad ska folk länka till om ni inte skapar bra innehåll? Det är genom att skapa enastående innehåll till söksträngar som folk letar efter som man generar rätt trafik och länkar från andra. Det, i förlängningen, leder till bättre ranking på Google, vilket i sin tur leder till mer trafik.

”Det är genom att skapa enastående innehåll till söksträngar som folk letar efter som man generar rätt trafik och länkar från andra”.

Förklara SEO - som ett hus; är det dåligt byggt vill ingen bo där och ingen vill besöka det.
SEO kan beskrivas som ett hus. Är det dåligt byggt och ingen bor där vill ingen besöka det.

Teknisk SEO ger inte helheten

Nyligen träffade jag en potentiell kund för första gången. Egentligen skulle vi diskutera filmproduktion. Företagets reklambyrå hade sett Flashmob-filmen jag gjorde för någon vinter sedan (se den här) och hade tipsat marknadschefen. Nu satt vi på mötet och han sa att de också ville ha filmer. Det var ju såklart jättekul. I synnerhet när det är jobb man gjort tidigare som skapat mötet. Men i och med att jag är en jobbig jävel började jag fråga om syftet, affärsnyttan och hur filmen skulle konvertera och generera leads till dom.

Rätt snart var vi inne på SEO och deras sajt. Marknadschefen berättade att dom jobbade med SEO. Jag frågade vad det innebar. Han berättade vad SEO-teknikern gjorde. Vi kollade på sajten. Den var på 35 sidor, många av sidorna var rätt ”lätta”. Alltså den redaktionella kommunikationen bestod av korta, interna nyheter som publicerades någon gång då och då. Sajten var snygg men ”tunn”. Dom rankade på fjärde sidan (!) på google i den aktuella staden för sökorden som dom ville få träff på.

Not so good.

Om jag säger så här: vid det här laget var vi rätt långt från att diskutera film…

Utmaningen med SEO och content

Den största utmaningen med att jobba med redaktionellt innehåll (content) är att det tar tid innan de ger resultat i Googles sökresultat. Börja jobba systematiskt nu och det kanske ger resultat om sex månader, ett år, ja kanske till och med 18 månader.

Därför bör arbetet med redaktionellt innehåll kompletteras med en Google Ads-kampanj.

Därför bör arbetet med redaktionellt innehåll kompletteras med en konverteringsvänlig kampanj i sociala medier.

Men man får aldrig, någonsin, ge avkall på att systematiskt producera redaktionellt innehåll om man vill nå bra sökresultat på Google.

Bra content ger trafik i många år

Dessutom ger redaktionellt innehåll effekt under lång tid. Välproducerat innehåll, publicerat på ett sökoptimerat sätt mot ett sökord med regelbundet sök på genererar trafik i många, många år framöver. Det är därför redaktionellt innehåll bör bokföras som en investering som skriva av under flera år istället för en kostnad.

Men det är en helt annan historia.

 


 

Signa upp för mitt nyhetsbrev nedan. Vill du läsa mer om digital marknadsföring föreslår jag att du laddar ner guide 10 steg i digital marknadsföring. Du hittar den här.

[wpforms id=”32860″]