SEO-TIPS: STRUKTURERA INNEHÅLL I SILOS
Strukturera innehållet på din sajt i silos. Sluta fjäska för Googles algoritm. Innehåll blir bara viktigare. Long tail är 70 procent av söktrafiken.
Det var många bra insikter på SMX-mässan i San Jose.
Antalet världsförändrande nyheter var väl inte så många på SMX-mässan i San Jose. Däremot ett antal otroligt nyttiga insikter, bekräftelser och tydliggörande på saker som redan finns.
Här kommer det jag gillade mest:
Strukturera innehållet i silos, inte efter ämne
Det största aha-ögonblicket på mässan var insikten om hur man bäst ska strukturera sajten. Jag hörde om det på Inbound-mässan i Boston i september av Hubspot. Men den var på Bruce Clays föreläsning Masterings SEO Silos som poletten trillade ner.
Traditionellt strukturerar vi hemsidor ungefär enligt följande. Startsidan – Artiklar – Erbjudande – Om Oss – Kontakt. Ofta har vi flera olika erbjudande samlande under menyrubriken Erbjudande. Det är det klassiska inifrån och ut-tänket som så gott som alla företag har. Det finns en organisatorisk logik att det skapar ett flöde för kunden på sajten från vänster till höger i menyraden. Men det är inte lika logiskt för Googles sökspindlar.
Det är mycket bättre för Google om man istället strukturerar sajten i silos. Alltså vertikalt istället för horisontellt.
Om jag använder min egen sajt som exempel. Jag vill ranka på Storybranding och Marknadsföringskonsult. Det skulle vara mycket effektivare om jag samlade allt material som har med till exempel marknadsföringskonsult under det ämnet. Alltså:
mattiasbrannholm.com/marknadsföringskonsult/artiklar
mattiasbrannholm.com/marknadsföringskonsult/erbjudande
mattiasbrannholm.com/marknadsföringskonsult/om Mattias
mattiasbrannholm.com/marknadsföringskonsult/Kontakt
Och sedan samla alla artiklar jag skriver som kan kopplas till marknadsföringskonsult under mattiasbrannholm.com/marknadsföringskonsult/artiklar/.
Med denna struktur bygger man betydligt större auktoritet på de specifika sökorden man vill ranka för. Bruce menar att det var han som kom på det här för några år sedan. Han kallar det silos. Hubspot kallar det pillar content. Jag kallar det hela briljant, helt enkelt.
Det är en struktur som kräver mer manuellt jobb när man publicerar artiklar då det blir en manuell uppbyggnad av url:en. Men resultatet blir över tid betydligt bättre.
Jaga inte Googles algoritm
Uber-chaffören till flygplatsen i San Fransisco efter mässan berättade att han också är lokal fastighetsmäklare i San Jose. En SEO-expert har garanterat honom att hans sajt kommer ranka på första sidan på Google för 3500 USD. För denna summa skulle experten sätta upp ett antal sajter om fastighetsmarknaden i San Jose och länka från dessa sajter till hans sajt. Jag tar mig för pannan när jag hör det.
Sedan tidernas begynnelse av SEO, i slutet av 90-talet, har mindre smarta SEO-experter försökt komma på sätt att lura Googles sökspindlar. De allra mest opålitliga har garanterat sina kunder bättre organiskt sökresultat. Har man bara den minsta kunskap om SEO vet man att man inte kan garantera resultat inom organiskt sök av den enkla anledningen att Google hela tiden gör smärre justeringar på sökalgoritmen – och då och då riktigt stora förändringar.
Går aldrig veta vad Google rankar på
Det går med andra ord aldrig att veta exakt vad som krävs för att ranka högt på Google. Det är som bäst kvalificerade gissningar. I just denna paradox ligger Googles hela affärsidé och samtidigt affärsmöjligheten för hela SEO-branschen. Det kommer alltid finnas jobb att göra i och med att Google hela tiden ändrar förutsättningarna. Men att som SEO-expert garantera resultat är opålitligt. De kan bara garantera att göra så bra du kan och att det borde ge bättre sökresultat.
Google blir bara smartare och smartare. Sedan några år tillbaka är det inte specifika sökord som Google matchar. Den söker efter avsikt, samband och kontext. Eller intent, som det heter på engelska.
Googles försöker alltså tolka och förstå sammanhanget som en person söker i och sedan försöka matcha det med den sajt med bäst innehåll som matchar kontexten som du söker för.
En sajt med en massa SEO-trix är inte den sajten.
Content allt viktigare för SEO
Googles affärsidé är att presentera det absoluta bästa möjliga resultatet för de som söker på nätet. Din utmaning är alltså att skapa bästa möjliga innehåll och publicera det på rätt sätt så att Google kan läsa det bra och enkelt.
Din sajt måste vara tekniskt bra. Du måste systematiskt säkerställa att den är optimerad för Google. Det är en grundförutsättning för att Google överhuvudtaget ska se ditt innehåll.
Men över tid är det viktigaste för dig att skapa bra innehåll regelbundet. När Google ser att du skapar innehåll som besökaren läser – japp, Google ser hur länge du stannar på sidan – så tänker Google: Det måste vara bra innehåll på den där sidan i och med att besökaren stannar länge på sidan.
Om besökaren dessutom länkar till sidan reagerar Google riktigt positivt.
Att skapa en bra organisk rankning är alltså ett arbete som görs ett steg i taget. Ett bra inlägg efter varandra.
Long tail är 70 procent av trafiken på Google
Voice search har vuxit lavinartat sista åren. Idag finns det cirka 500 miljoner prylar som människan kan använda sin röst för att söka med. Med det blir sökningen också mer samtalslik. Söksträngarna blir betydligt längre. Idag är över 70% av alla sökningar på över fyra ord.
I dom längre söksträngarna ligger också en gigantisk möjlighet. Även för små sajter.
Det är vad jag berättar för min Uber-chaufför samtidigt som vi svänger in vid den mäktiga internationella terminalen på flygplatsen i San Fransisco. Jag föreslår att han ska skapa värde för de som funderar på att sälja eller köpa hus i San Jose. Skriv ett inlägg som heter ”Viktiga saker att tänka på när du köper hus i San Jose”. Skriv ett annat inlägg som heter ”Så fixar du bästa räntan när du köper hus i San Jose”. Då går du efter long tail-sökord, samtidigt som du skapar bra sökord. Det gillar Google.
Det är det sista jag säger till Uber-chauffören.
Det tipset gäller alla.
GRATIS GUIDE OM DIGITAL MARKNADSFÖRING
Få en fundamental överblick av modern digital marknadsföring. Ladda ner min kostnadsfria e-bok. Den tar inte mer än 20 minuter att läsa – men ger ändå ett viktigt helikopterperspektiv på digital marknadsföring.