Stenson fråntas Ryder Cup. Asientouren vinnaren på LIV-utmaningen.

Henrik Stenson fråntas Ryder Cup. Asientouren vinnare på nya LIV-touren.

Henrik Stenson fråntas uppdraget som Ryder Cup-kapten. I klarttext: Stenson ansluter till LIV-touren.
Den stora vinnaren på den nya LIV-touren?
Asientouren.

Henrik Stenson fråntas alltså uppdraget som Ryder Cup-kapten för det europeiska laget nästa år. Låt oss hoppas att det bara betyder en sak: Stenson ansluter till den nya LIV-touren. (Allting annat skulle innebära att något är allvarligt fel med Henrik om han inte kan fullgöra sin uppgifter som Ryder Cup-kapten om ett år).
Henrik cashar hem här och nu. Big Time.
LIV-touren får ytterligare en fjäder i hatten. Den här svider lite extra för etablissemanget, då Henrik var Ryder Cup-kapten.
Men låt oss höja blicken lite grann.
Låt oss försöka se den större bilden.

Problemet med att moralisera

Det år många åsikter om den nya LIV-touren, den Saudi-finansierade touren som gör djupa snitt i den traditionella tävlingsgolfen. Bara 54 hål, ingen cut och gemensam start.

Det är ett nytänkande. Som många beklagar sig över.

Men det är – naturligtvis – att det är Saudiarabien som står bakom den nya touren som väcker de största protesterna. Touren ägs inte av spelarna själv utan av ett bolag som ägs av den saudiska investeringsfonden.

Det här är ingen pekpinne-text som moraliserar över den nya touren. Det finns tillräckligt många av dessa. Det betyder, såklart, inte att jag inte är för mänskliga rättigheter och att man inte ska förtrycka kvinnor, mörda journalister och avrätta människor offentligt.

Svårt att göra rätt – även om man vill

Det skulle också tveklöst vara betydligt enklare för de som vill försvara LIV-touren att göra det om det inte vore så perverst mycket pengar inblandat. Om man verkligen ville utveckla den professionella golfen kan väl göra det utan det groteska summorna på individnivå.

Problemet är att situationen är mer komplex än så.

Vilket ansvar har du och jag för situationen? Vad gör vi åt det?

Hur många varor har jag köpt genom åren som har tillverkats i Kina? Hur många mil har jag genom åren kört bil i Sverige och USA med bensin från Saudiarabien? Jag har flugit med Qatar Airways fler gånger än jag kan räkna till (det är makalöst bra) och jag har till och med spelat golf i Dubai.
Hur moraliskt förkastligt är mitt eget beteende i sammanhanget för att jag ska kunna säga något? Jag föredrar att ha ryggen hyfsat fri när jag kritiserar.

Därför gör jag inte det.

Jag försöker istället se den större bilden.

Hur många varor har jag köpt genom åren som har tillverkats i Kina? Hur många mil har jag genom åren kört bil i Sverige och USA med bensin från Saudi-Arabien? Jag har flugit med Qatar Airways fler gånger än jag kan räkna till (det är makalöst bra) och jag har till och med spelat golf i Dubai. Hur moraliskt förkastligt är mitt eget beteende i sammanhanget för att jag ska kunna säga något?


Dubai, framför allt, upplevs idag som “hyfsat rumsrena” av många västerlänningar. Men är dom det egentligen? Och framför allt, hur var det när Dubai började sin utvecklingsresa för 30 år sedan?
Var kommer Saudiarabien vara om 30 år?
Eller ett annat perspektiv: varför är det ok för stora företag att göra affärer med Kina men enskilda idrottsmän ska inte kunna göra affärer med ett amerikanskt bolag som finansierats av saudiska pengar? Hur mycket av pengarna jag spenderar går till tvivelaktiga eller direkt genomusla länder?
Det är stora och svåra frågor.

Asientouren och majors vinnare på LIV

Jag fokuserar istället på själva golfen. Och spekulerar lite grann. Framför allt om vilka de potentiella vinnarna är under rådande situation.
Jag ser två:
Majors.
Asientouren.
Som det är nu får spelarna på LIV-touren inte världsrankingspoäng. Det innebär i klartext att de bästa spelarna på LIV-touren om ungefär ett år inte kommer vara direktkvalificerade till majors om inte reglerna för antingen världsrankingspoängen eller LIV-touren ändras. (Undantaget de som har direktstatus som tidigare vinnare av majors).
Kommer kommittén för världsrankingpoängen ändra sig? Who knows.
Tills dom ändrar sig är Asientouren den stora vinnaren.

PGA-touren och Europatouren (som för övrigt har ett Dubai-företag som titelsponsor) har sedan ett tid tillbaka stärkt sitt samarbete. Tidigare samarbetade Europatouren nära med Asientouren med bland annat många gemensamma tävlingar. Det samarbetet finns inte kvar.
Asientour stod ensamma kvar. Rätt sargade ekonomiskt av pandemin.

Asientouren inledde i våras ett samarbete med Saudiarabien. Tio tävlingar per år på Asientouren får en förhöjd status i något som kallas International Series. Finalen på Asientouren spelas i framtiden i Saudiarabien.
Plötsligt har Asientouren fått mycket nytt blod.
Asientouren ger dessutom världsrankingpoäng.


Stenson och Saudi – bygga golfbanor i framtiden?

Om inte LIV-touren inom överskådlig tid kommer genererar världsrankingpoäng kan ni räkna med att Asientourtävlingarna som ingår i International Series kommer att förgyllas av spelare från LIV-touren. Alla i jakt på att samla på sig världsrankingpoäng så att det kvalificerar sig för majors. Trots allt så kommer pengarna till spelarna på LIV-touren från samma kassa som finansierar International series. Så Asientouren är definitivt en vinnare som kommer ha många högt rankade spelare i startfältet i framtiden.
Dom andra vinnarna är major-tävlingarna. Plötsligt ställs bara de bästa i världen mot varandra i samband med majors. Inte vecka ut och in på PGA-touren. Det kommer höja statusen ännu mer på majors i framtiden.

Stenson då?
I den stora bilden gör Saudiarabien den här satsningen på golf för att dom vill satsa på golfturismen. Ett antal golfbanor ska byggas där inom de närmsta åren.
Det är ingen vågad spekulation att Henrik Stenson Golf Design också fått några uppdrag att designa och bygga nya golfbanor i Saudiarabien.
Någon måste hjälpa Saudiarabien att utveckla landet.
Precis som någon hjälpt Dubai och Qatar tidigare.
Det – att utveckla Saudiarabisk golf – kanske är viktigare än att vara kapten för ett Ryder Cup-lag under en vecka nästa höst.

Tids nog får vi veta.