The perfect weapon – årets viktigaste film

The perfect weapon är årets viktigaste dokumentär. Den handlar om det tysta cyberkriget som pågår. Och hur det påverkar oss alla.

The perfect weapon är årets viktigaste film. Den synnerligen välgjorda HBO-dokumentär berättar om det tysta krig som pågår mellan länder via datorer där man med skadlig kod förstör företag och infrastruktur – och ditt liv.

Det är ett brutalt uppvaknade.

Vi är alla slavar under dator på något sätt. Allt i vårt samhälle idag är på något sätt kopplat till en dator. Vi kommer bara bli mer beroende av datorer i framtiden. Just idag kom beslutet vem som kommer bygga upp 5G-nätet i Sverige.

Men med datorer och uppkoppling finns också en sårbarhet på ett sätt som inte fanns tidigare. 

Det är viktigt att förstå världen vi lever och agerar i. Och vilka hot som finns där.

Därför är The Perfect weapon så viktig att se.

Cyberkrig

Har man historiskt velat skada någon har det varit en fråga om fysik. Från slagsmålet på skolan till invasionen av ett annat land. Sedan 25 år tillbaka, när Internet öppnade för allmänheten, har hackers blivit de nya krigarna.

2007 gjorde USA den första offensiva attacken mot ett annat land genom att plantera skadlig kod – Stuxnet – i det iranska atomprogrammet och på så sätt slog ut utrustning.

Iran svarade några år senare genom att slå ut ett kasino i Las Vegas.

Det stora genomslaget för digital krigsföring inträffade 2014 när Nordkorea angrepp filmbolaget Sony Studios i samband med att dom skulle lansera filmen The Interview. En komedi som beskriver mordet på Nordkoreas leadare Kim Jung-Un.

Det var då alla förstod.

Om ett teknologiskt U-land som Nordkorea, där bara tio procent av befolkningen har en mobiltelefon, kan slå ut ett multinationellt företag och orsaka enorm skada vad kan då inte ett högteknologiskt land göra?

Allt som behövs är några smarta hackers.

Elnäten, kraftverken, matförsörjning, flygplatser, banker. Några hundra rader elak kod på fel ställe kan skapa en smått nukleär skada för många människor snabbt.

Idag är det inte fysik som behövs för att skada någon.

Det är hjärna. 

Cyberkrig kan lamslå privatpersoner

Sista åren har det varit ett antal stora digitala attacker mot företag och privatpersoner. 2017 var det en ransomware-attack som spred sig till 155 länder samma dag och som lamslogs miljontals datorer. I det fallet krävdes det lösensummor för att lämna tillbaka den digitalt kidnappade datorn.

Skadlig kod i andras datorer är en strategi som går att angripa hela länders demokrati. I synnerhet om man dessutom planterar falsk information i flödet vi människor konsumerar varje dag.

Det är en perfekt 1-2-punch.

Skapa lite skada med skadlig kod, sprid felaktig information i sociala medier och se landet förstöra sig själv.

Perfect weapon och det amerikanska valet

Vi har alla hört snacket om hur Ryssland påverkade valet i USA 2016. I The Perfect weapon ställer tunga namn i branschen upp och berättar om hur ryssarna gjorde det. Det är en skrämmande – och viktig – bild som målas upp.

Valet 2016 var riggat. Valet till kongressen och senaten 2018 var riggat. Och valet om två veckor är också riggat. Om vi med riggat menar att främmande makt påverkade hur valet genomfördes. Även om påverkan kanske bara var liten, kanske så liten att den inte påverkade resultatet, är skadan i sig djupt allvarlig.

Men den riktigt stora skadan är när USAs ledning inte jobbar i det tysta för att lösa problemet. Att det kommer ut att ryssarna har tagit sig in i datasystem för valregistreringen. Då kan det gå fort att undergräva trovärdigheten för hela valprocessen och i förlängningen skaka demokratin i sin absolut kärna.

Det värsta scenariot – den perfekta stormen – är om detta skulle kunna få lite fäste bland människorna i USA.

Enter Trump.

Enter media.

Enter ryska trollfabriker.

Trump spelar ryssarnas cyberkrigi handen

Trump är Guds gåva till Ryssland. Till deras dröm om att krossa USA. Att Trump redan 2016 sa att han eventuellt skulle ifrågasätta valresultatet och nu, med bara två veckor kvar till valet, som sittande president och med möjlighet till i princip total insikt i situationen, är ännu tydligare med att han eventuelltinte kommer acceptera valresultatet är det optimala utfallet för Ryssland.

En president, vald i en demokratisk process, som ifrågasätter den demokratiska processen och får en stor del av befolkningen med sig är genuint skadligt för USA.

Att ha en president som, trots alla tusentals som jobbar med detta, förnekar den ryska inblandningen, som inte straffar för Ryssland för det dom gjort och gör och som sedan öppet säger att valet är riggat och på så sätt undergräver demokratin är i sig en våt rysk dröm.

Att sedan en majoritet av media i USA agerar lika kortsiktigt och suboptimerande som Trump gör genom att konstant reagerar på dårskapen han häver hur sig gör skadan ännu större.

Den sista pusselbiten är de ryska trollfabrikerna som skapar falska, polariserande nyheter som adderar ännu mer bränsle till den eldstorm som härjar. 

Det ryska trollen har varit extremt smarta. Presidentvalet 2016 handlade inte bara om att inte få Clinton vald till president. Det handlade också om att skapa en splittring i det amerikanska samhället.

”Innehållets djup överraskade. Vi trodde att innehållet dom skapade var ensidigt, men de hade effektivt hitta ämnen som berör och sedan försökt manipulera människor på båda sidor”, säger Alex Stamos, säkerhetschef på Facebook mellan 2015 och 2018 när han minns tillbaka på analysarbetet som gjordes internt på Facebook efter valet 2016.

Resultatet, det vi ser, är ett djupt polariserat USA. En stark misstro till den demokratiska processen.

Valkaoset började i februari

I februari i år skickades en tydlig signal. Det demokratiska presidentkandidatvalet i Iowa försenades kraftigt för att det digital röstningssystemet fungerade inte. Förtroende för processen skakades.

Var det ryssarna? Var det mygel? Var det tekniskt fel? Oavsett vilket, skadan är gjord. För tilltron har sjunkit. 

 ”Världens bästa land”, the land of the free, implodera sakta men säkert. Det är som att i slowmotion titta på en byggnad som sprängts i bottenvåningen och sakta men säkert faller ihop.

Alla länder hotade – även Sverige

Samma sak händer i Sverige. Och i alla andra länder. Precis som avgaser är en negativ sida av förbränningsprocesser är skadlig kod en negativ effekt av vårt uppkopplade samhälle. De är här för att stanna.

Jag har bott i USA i sju år. Jag kallade det med kärlek i många år för mitt andra hemland. Nu bävar jag för vad som kommer hända de närmsta veckorna och månaderna.

Kommer det komma ett pålitligt valresultat? Kommer Trump acceptera en eventuell förlust? Kommer hans anhängare acceptera det? Kommer extremvänstern acceptera en seger för Trump?

På ett plan är skadan redan gjord. Att tilltron till det amerikanska systemet är skadad.

Så tillvida är segraren i det amerikanska valet redan klar.

Det är Ryssland.