Tips digital strategi – fem saker att tänka på

Tips om digital strategi för att driva rätt besökare till din sajt.

Att ge tips om digital strategi som ska ha verkningshöjd kräver insikt om ett företags affärsverksamhet. För det är där allting börjar: i din affär, affärsprocessen och sedan potentialen i marknaden. Med det på plats har du en bra grund för en digital strategi.

En digital strategi är handlingsplanen för din digitala närvaro. Innan du funderar på innehållet i den digitala strategin (det kan du läsa mer om här) så finns det några saker du bör tänka på och känna till.

 

Saker att tänka på inför en digital strategi

Fem saker att tänka på:

 1. 63 % av alla nya köp – inklusive fysiska köp i affär – börjar med en Google-sökning.
 2. Hur ser er affärsprocess ut idag – och vad är er potentiella marginalintäkten?
 3. Hur ser marknaden ut? Vad är era operativa utvecklingsmöjligheter ut? Vad är de trånga sektorerna?
 4. Vilka förändringar är ni villiga att göra för att lyckas?
 5. Vilka resurser har ni och vad är er tidshorisont?

Den insikt och dessa frågor är grunden i en förprocess innan man utvecklar en digital strategi. När jag hjälper företag med en digital strategi börjar jag med er affär och hur ni tjänar pengar. En djup förståelse för det är en grund för att ta fram en bra digital strategi. Ungefär som ni behöver en förståelse för hela ekosystemet och dess potential och utmaningar runt digital marknadsföring för att ta till er en digital strategi.


Tips 1 Digital strategi: Hur ser er affärsprocess ut idag

Av alla häpnadsväckande siffror jag stött på genom åren som marknadsföringskonsult är det få som står ut som “63 % av alla nya köp – inklusive fysiska köp i affär – börjar med en Google-sökning”. 

Det är en siffra som är smått overklig att få grepp om. Framför allt för den sanslösa affärspotentialen som finns i digital marknadsföring och försäljning för så många företag.

Ändå är det så otroligt många företag som half-assar den här möjligheten. Som gör det lite halvhjärtat. Som uppenbarligen inte förstår den stora möjligheten. Varje dag förlorar pengar fr på att inte vara så digitalt närvarande som de borde vara.

I det ligger en stor potential för dig och ditt företag. Att konkurrenterna är så dåliga på det. I det långa loppet kan det här bli en guldgruva för dig. Eftersom, om vi ska vara ärligt, Google är en enda stor guldfyndighet av potentiella kunder.

(Sorry att jag slängde in lite amerikansk slang där och försvenskar det, råkar bara gillar uttrycket halfass – tycker det säger så mycket på sju bokstäver).

 

Hur ser er potential för marginalintäkt ut?

En digital strategi innehåller förvisso en nulägesbeskrivning av er affärsverksamhet. Men det många missar är resonemanget om potentialen för marginalintäkt. Alltså hur mycket mer kan vi sälja med givna produktionsresurs om vi bara hade kunderna?

Då så mycket, för att inte säga allt, är styrt av ekonomi idag är det här de lägst hängande frukterna för ditt företag, om man bara kan öka försäljningen. Inga nya kostnader, med undantag för råvarorna. Kan man se det det ekonomiska möjligheterna på kort sikt är det också enklare att se dem på längre sikt. För det är det perspektivet man måste ha på digital marknadsföring: långsiktighet.

 

Exempel – potentialen i marginalintäkten och nya marknader

Driver du en fabrik med tio anställda är den första frågan om det går att leverera fler produkter på givna resurser. Om det går, vad kostar det att producera respektive ytterligare produkt och vad är intäkten? 

Vad är kostnaderna för att nå nästa nivå? Om vi driver en fabrik, kan vi gå upp i två-skifte? Eller ska vi bygga en ny fabrik? Vad är kostnaderna att expandera när nuvarande produktionsresurser är maximerade?

En bra digital strategi tar sin utgångspunkt i affärsverksamheten och potentialen som finns där. En bra strategi är rimlig i förhållande till företagets potential. 

 

Hur ser marknadspotentialen ut?

Den större frågan handlar om marknadspotentialen. Då en sajt är global är den lika synlig i Auckland, Nya Zeeland som Sorsele, Sverige. Finns det andra affärsmöjligheter med en stark digital närvaro? Eller, vill vi ens driva affärer så?

En bra digital strategi börjar med en intern resa och er affärsmodell. Vad ni egentligen vill med företaget.  Först när ni vet den potentialen kan man sätta upp vettiga ramar för en digital strategi.

 

 

Tips 2 Digital strategi: Kunskap om digital marknadsföring

För att ta kloka beslut om digital marknadsföring måste man ha en insikt och förståelse för hur ekosystemet fungerar. Jag kan inte tillräckligt rekommendera er att ladda ner min kostnadsfria guide längst ner på sidan om ni känner att ni inte har koll. Den hjälper er förstå helheten och potentialen.

Nedan kommer ett kort utdrag ur boken:

 

Det kan ju verka som en gigantisk uppgift när man har den framför sig. Men skalar man ner dig i några moment ser det ut så här: 

 

   1. Artikelflöde 

Du måste kontinuerligt skapa innehåll. Det går inte att komma ifrån. Inlägg och artiklar, precis som enligt samma arbetsflödet som på en redaktion som regelbundet publicerar. Ett regelbundet flöde av olika typer av innehåll. Om du gör det på rätt sätt kommer du över tid få en bra Google-ranking. 

 

   1. Närvaro på sociala medier 

För att skapa en bra hävstång och spridning av det producerade och publicerade innehållet behöver du en närvaro i sociala medier; i synnerhet på behöver företaget en profil på Facebook, Twitter, LinkedIn och Instagram (beroende på vilken typ av företag ni är). 

 

   1. Leverantör av nyhetsbrev 

Den strategiskt viktigaste relationen med dina potentiella kunder skapar du via nyhetsbrev. Då finns ingen mellanhand mellan din relation med kunden (som det gör via Google och Facebook). Det finns många olika leverantörer att välja på. Använder du ett marketing automation-program finns det integrerat i det programmet. 

 

   1. Kontaktformulär på hemsida för att generera leads 

Hemsidan måste ha ett enkelt kontaktformulär för att generera leads. Kontaktformuläret kan vara allt från att man signar upp för att få nyhetsbrev till att man söker kontakt och vill ha mer information. Använder du ett marketing automation-program finns det integrerat i det programmet.

 

   1. Google Analytics 

För att kunna spåra allting och vara digitalt smart måste du installera mätverktyg. Google Analytics är det överlägset vanligaste. Om du inte har data har du ingen underlag för en process att förbättra hemsidan och konverteringsgraden. Samma sak här: använder du ett marketing automation-program finns det integrerat i det programmet. 

 

   1. Resurser och kompetens 

Vi har sparat det viktigaste till sist: humankapitalet och resurser. Precis som med all annan marknadsföring och försäljning kostar det att hålla på med digital marknadsföring. I synnerhet om man är intresserad av affärspotentialen att rankas högt på Google. Det räcker inte att vara hyfsad eller bra. För att rankas högt måste man vara bäst. 

Ovan är grunden. Sedan kan naturligtvis omfattningen i varje moment variera beroende på företagets storlek, ambitionsnivå, konkurrenssituation, med mera. 

 

Bäst vinner på Google

Om du går all-in behöver du många olika spetskompetens för att optimera hela det digitala ekosystemet runt din sajt; från strateg, skribent, fotograf, webbutvecklare, designer, redaktör, SEO/ SEM-specialist, filmare, redigerare, grafiker, Facebook-ads-expert, konverteringsoptimerare och Google Analytics-orakel. För att nämna några. 

Varje företag har olika resurser och förutsättningar. Vilken kompetens finns internt? Vilka kompetenser ska man rekrytera? Vilka ska man lägga ut externt? 

(Du kan ladda ner hela e-boken längst ner på sidan).

 

Tips 3 Digital strategi: Förstå potentialen med digital marknadsföring

Det behövs ingen argumentation för potentialen med digital marknadsföring och försäljning. Statistiken 63% av alla köp inklusive fysiska i affär säger egentligen allt.

Men det finns några andra fakta som man faktiskt bör ta hänsyn till. Det viktigaste är att Google faktiskt är rättvist. Google belönar den bästa sajten. Hela Googles affärsidé är att hjälpa sina kunder och göra livet lättare för dem. Om du går till deras sajt och söker på något vill Google att du ska matchas med den sajt som den tror har bäst möjligheter att ge svar på din fråga (ditt sök). Google använder ett hundratal moment i analysen av jordens alla hemsidor – allt med ett syfte att hitta den bästa matchningen för dig.

Om du gör rätt så kan du faktiskt vara framgångsrik – även om du är liten (att du läser den här texten är det tydligaste tecknet på det. Jag är en enmanskonsult som konkurrerar med hundratals olika byråer runt om i Sverige. Ändå är det just min text du läser – kanske gör jag något rätt…?).

 

Tips 4 Digital strategi: Förstå utmaningen med digital marknadsföring

Den stora utmaningen med digital marknadsföring är det många specialistkunskaper som krävs för att vara bäst.

För att implementera en bra digital strategi krävs det följande kunskapsresurser:

 • Digital strateg 
 • Skribent 
 • Fotograf 
 • Filmare / redigerare
 • Grafisk designer
 • Webbutvecklare (kodare) 
 • Webb designer 
 • Content manager / Redaktör 
 • SEO-specialist 
 • Google Ads – specialist
 • Sociala medier – ansvarig
 • Konverteringsoptimerare
 • Marketing automation / nyhetsbrevs-ansvarig
 • Analytiker
 • Eventuellt: E-handelsansvarig

Fjorton olika kompetenser. Tillsammans kan dom få din sajt att explodera och driva leads och kunder. Har ditt företag råd att investera 20 miljoner i digital marknadsförings och försäljning så kan du om två år ha en enastående digital närvaro. 

Vad affärspotentialen för ditt företag är vet bara du. 

 

Tips 5 Digital strategi: Vad ska ni göra själva? Vad kan du lägga ut?

Har ni inte 20 miljoner att lägga varje år på digital marknadsföring och försäljning? Som marknadsföringskonsult kan jag hjälpa er att sortera upp och prioritera er digitala marknadsföring. Jag lovar att jag hittar en bra lösning som är betydligt billigare…:-D

Samtidigt är jag den förste att säga: potentialen är gigantisk med det digitala ekosystemet. Alla företag bör jobba strategiskt med digital marknadsföring. Strategisk kompetens ska företaget sitta på själva. Men vad är egentligen den strategiska kompetensen i digital marknadsföring?

 

Prioritera att äga kundrelationen

Naturligtvis är situationen för varje företag unikt. Men ska jag ge ett generellt råd måste det bli: prioritera att äga kundrelationen.

En konsult kan hjälpa er med strategin. En contentbyrå kan skapa innehåll åt er. En SEO-expert kan analysera sökord och söksträngar. Och så vidare.

Men att publicera och skicka nyhetsbreven och svara på korrespondens från potentiella och befintliga kunder – det rekommenderar jag starkt att ni äger själv.

 

 

GRATIS GUIDE OM DIGITAL MARKNADSFÖRING

 

Få en fundamental överblick av modern digital marknadsföring. Ladda ner min kostnadsfria e-bok. Den tar inte mer än 20 minuter att läsa – men ger ändå ett viktigt helikopterperspektiv på digital marknadsföring.