Trump vinner valet 2020 – tack vare ett tydligare budskap

Trump vinner valet 2020 - tack vare ett tydligare budskap

 

Nu ställs Donald Trump inför riksrätt. Och i november 2020 kommer Trump vinna det amerikanska presidentvalet.

Det här är ingen politisk text. Den lägger ingen värdering i hans politik och VAD han säger.

Det är en text om budskap. Den handlar om HUR han säger vad han säger. Och hur man bygger ett personligt varumärke med stories.

Det handlar också om hur avgörande tydliga budskap och bra storytelling är i kommunikation idag.

 

De flesta vet vad Obamas budskap var när han blev president 2008.

Yes. We can.

De flesta vet vad Trumps budskap var han han valdes till president 2016.

Make America great again.

Vad var Hillary Clintons budskap?

Det vet ingen. Knappt hon själv.

Så här kommer en lite påminnelse: ”I´m with her”, ”Fighting for us” och ”Stronger together”. Ingen av dom något som får det att kännas i hjärtat direkt.

 

När Trump nu som tredje amerikanske presidenten genom tiderna ställs inför riksrätt så kan det inte komma lägligare för honom.

Japp, du läste rätt.

Det mer eller mindre garanterar att Donald Trump kommer återväljas som president i USA i november 2020. Händelseutvecklingen passar nämligen hans narrative – hans story – perfekt.

 

När Trump nu som fjärde amerikanske presidenten genom tiderna ställs inför riksrätt så kan det inte komma lägligare för honom. Det mer eller mindre garanterar att han kommer återväljas som president i USA i november 2020.

 

Politisk storytelling

All bra storytelling har en huvudrollsinnehavare som står inför en utmaning som inte kan lösas utan en expert. Vad Obama lyckades så bra med 2008 och Trump 2016 var att hitta denna struktur i storytelling och forma enkla och tydliga budskap runt det. Båda gjorde de amerikanska människorna till huvudrollsinnehavaren. Situationen som landet och människorna befann sig i var problemet. Experten/guide var dom själva, Obama och Trump.

Yes, we can. Ett inkluderande budskap där medborgarna är hjälten i historien. Ja, VI kan lösa det här.

Make America great igen. Medborgarna tillsammans är Amerika. Klart vi ska vara fantastiska igen.

Båda budskapen är tydliga i den undermedvetna kommunikationen; de pratar om att målet för oss är någonting bättre än vad vi är idag. Dessutom gör dom väljarna till huvudrollsinnehavaren i sitt budskap.

Sånt fungerar.

”I´m with her” och ”Fighting for us” gjorde Clinton till hjälten i storyn.

Klassiskt misstag. Som inte fungerar.

Man får aldrig göra sig själv till hjälten i historien.

 

Dramaturgisk verkningshöjd

Många trodde att Trump skulle lugna ner sig med sitt twittrande när han väl blev president. Vi vet hur det gick. Idag har hela världen vant sig. Det kommer något hela tiden.

Det geniala med Trumps twittrande är att han med det skapar dramaturgisk verkningshöjd. Belys ett problem. Kommunicera hur illa det är. Lös problemet. Din bedrift framstår som större än vad den är. 

Det är lätt att visa att Trump är en mästare på detta. Det finns i princip hur många exempel som helst. Här kommer några:

När Trump kallar Nordkoreas ledare Kim Jong Un för Little Rocket man och sedan några månader senare besöker Nordkorea framstår det som en större relations- och fredsskapande bedrift än om tyst diplomati hade resulterat i besöket.

 

”Build that wall” är enkel men effektiv storytelling

När Trump målar upp de illegala invandrarna från Mexico som rånare, mördare och våldtäktsmän målar han upp ett problem som hotar huvudrollsinnehavarna, de amerikanska människorna. Det handlar om fundamentala behov hos huvudrollsinnehavaren: att känna sig trygg. När han skanderar ”Build that wall” tar han den dramaturgiska positionen som experten som kan lösa huvudrollsinnehavarnas problem.

Det är en enkel dramaturgisk formel som fungerar.

Det är det här Trump har fattat.

Bra storytelling bygger på tydliga och enkla konflikter. 

Det är därför han gör det hela tiden. Sanningen spelar inte så stor roll. Det viktiga är att skapa konflikt, dramaturgisk verkningshöjd och, om man löser situationen, en illusion av en större bedrift än vad det är.

Det är politisk storytelling. Och det är väldigt, väldigt effektivt.

 

Det är politisk storytelling. Och det är väldigt, väldigt effektivt.

 

Likheterna med dramaturgin i klassisk storytelling

Varför fungerar det? Låt oss gå till en av historiens mest framgångsrika filmer: Stjärnornas krig.

Luke Skywalker är hjälten det handlar om. När hans släktingar mördas ställs han inför en utmaning att rädda världen från det onda. Han kan inte göra det på egen hand, utan behöver en guide i form av en Jedi. Darth Vader symboliserar fiendens grymhet.

I grundläggande storytelling behöver du bara de tre första. En huvudrollsinnehavare som ställs inför en utmaning den inte kan lösa själv och tar hjälp av en guide (Kan huvudrollsinnehavaren lösa problemet är storyn slut). Det finns ett antal andra schablonkaraktärer i storytelling, där en tydlig fiende är den absolut viktigaste. Det är med en tydlig fiende som du skapar hävstång och dramatisk verkningshöjd i utmaningen huvudrollsinnehavaren ställs inför.

Allt detta finns i Trumps narrative. I hans berättande.

 

Därför vinner Trump valet 2020

Tittar vi framåt finns det ingen motståndare när det gäller tydliga budskap inför valet 2020. Vare sig i republikanernas primärkval eller i presidentvalet.

Dessutom är Trumps budskap ännu starkare idag.

Man kan tycka precis vad man vill om Trump. Det går, med rätt mycket bevis, att argumentera att karln har ett antal skruvar löst.

Men ekonomin går bättre i USA idag än på mycket länge. Arbetslösheten är lägre. Skatterna likaså. (Huruvida detta beror på ekonomiska dopning som makroekonomiskt utarmar statsfinanserna är en annan fråga).

Ur ett budskapsperspektiv har Trump gjort Amerika bättre.

För det har han blivit jagad av demokraterna i tre år. Först med Mullers utredning och sedan nu med riksrätten.

 

Demokraterna gör sig själva till fiende

Det är lätt – väldigt lätt – för Trump att måla upp demokraterna som fienden i storyn. De amerikanska människorna är alltid huvudrollsinnehavaren i hans viktiga stories. Problemet är alltid någonting som berör och oroar det amerikanska folket. Trump är alltid experten/guiden som kan hjälpa dom lösa problemet. Demokraterna (och media) är alltid fienden som hela tiden försöker hindra honom från att göra det amerikanska folket till hjältar i sin egen historia.

Det är en perfekt story. Som bara blir ännu bättre av riksrätten.

Demokraterna kontrollerar representanthuset. Där fälls Trump. Då går det vidare till Senaten. För att bli avsatt måste även två tredjedelar av Senaten rösta för att han ska avsättas. Republikanerna kontrollerar Senaten. Det kommer, av politiska skäl, inte att ske (Den konstitutionella moraldiskussion är också en annan fråga).

Så vad hela riksrättsprocessen landar i:

Det är ett utmärkt tillfälle för Trump att måla bilden av fienden i Trumps storyn ännu tydligare. När allt är över kommer Trump ha ett ännu starkare dramaturgiskt budskap att sprida. Utgå från att han kommer prata om detta oavbrutet fram till valet. 

I valet 2016 fick han skapa fiender – oftast media – för att få dynamiken med en fiende i sin story. Demokraterna gör nu på egen hand sig själv till fienden i storyn.

 

De osäkra väljarna, de som hela valkampanjen handlar om, väljer inte den bästa politikern. De väljer den politikern de förstår bäst.

 

Tydlig budskap och storytelling gör Trump starkare

Trump har 30-35% stöd oavsett vad han gör. Det kommer inte att ändras. De osäkra väljarna – de som hela valkampanjen handlar om – väljer inte den bästa politikern. De väljer den politikern de förstår bäst

Bland de demokratiska alternativen som finns idag finns det ingen som har ett tydligt budskap som kan rubba Trumps story.

Så när Trump nu ställs inför riksrätt är det samtidigt bara att gratulera honom till segern i presidentvalet 2020.

Sanningen är inte så viktig.

Det är storyn och budskapet som spelar roll.

Trumps story – och budskap – är starkare än någonsin.