Vad är Inbound-mässan?

Inbound marketing convention in Boston attracts 25.000 visitors each year.

Inbound-mässan är en av de viktigaste årligen återkommande mässorna för de som jobbar med digital marknadsföring. Den hålls i Boston, USA, varje höst och arrangeras av tillverkarna av mjukvaran Hubspot.

Att förklara digital marknadsföring och framför allt Inbound-marketing är ett litet större jobb än ett blogginlägg. Men extremt förenklat handlar det om att få potentiella kunder att hitta dig när de själva vill istället för att du som marknadsförare ska jaga dom. (Om du är vill veta mer kan du ladda ner en en e-book i ämnet som jag – faktiskt – har skrivit; den tar drygt 20 minuter att läsa. Klicka här (Sorry, du får scrolla ner lite på sidan först)).

Inbound marketing – jag upptäckte det för åtta år sedan

För åtta år sedan, när sociala medier började slå igenom, ägnade jag mig under ett år åt framtidsspaning inom digital kommunikation och marknadsföring. Några av kunderna var ATG, Svenska Fotbollsförbundet och Aller Media. Efter en mässa i New York gick jag in på en Barnes n Nobles-bokhandel på Manhattan och hittade boken Inbound Marketing (du hittar den genom att klicka här). 

Det var som om allting föll på plats. Där och då.

Allt var så självklart.

Så genomtänkt. Och logiskt.

Det kom ända att dröja rätt många år till innan jag började jobba med det. Det var fortfarande för mycket annat som var roligt med renodlad filmproduktion. Men någonstans där i bakhuvudet låg den där boken och växte till sig.

Inbound – 25000 besökare under tre dagar

Efter OS i Rio 2016 (som jag hade förmånen att jobba som reporter på för Viasat) åkte jag på min första Inbound-mässa i Boston. Det var en tre dagar lång fyrverkerifest av kunskap och insikter. Igenom var allting så självklart. Genomtänkt. Och logiskt.

Det var en tre dagar lång fyrverkerifest av kunskap och insikter.

Mässan lockar i runda svängar 25.000 besökare till Boston Convention Center. Det brukar vara ett riktigt tungt dragplåster som keynote som inte nödvändigtvis har med marknadsföring att göra, en tung företagsprofil som keynote samt några andra som också föreläser.

I år var det Deepak Chopra som fick mig att reflektera. Förra året var det Michelle Obama.

Inbound convention 2018 Deepak Chopras keynote
Deepak Chopras keynote på Inbound Marketing-mässan i Boston 2018.

Men det som framför lockar är alla de mindre föreläsningar. Sammanlagt över 300 stycken. 45 minuter långa, fullproppade med information. Beroende på vad dina behov är formar du ditt eget schema.

Inbound – en korvstoppning av information

Jag ska i år mumsa mig igenom godsaker som: ”Hubspot social media tools – the thread that weaves across your Inbound strategy”, ”Facebook Video Marketing: How to optimize results using VOD and live broadcast”, ”Become an Inbound sales ninja”, ”How to drive lead generation and business growth with Facebook Ads” och ”Growing you search results in International markets”.

Ni ser ju själva. Sicken festen det är!

Om ni undrar hur hela agendan ser ut hittar ni den genom att klicka här.

Första dagen är slut.

Så och jag.

Det är en enorm korvstoppning av information. Jag behöver någon timme på hotellrummet på kvällen efter mässan för att sortera all information.

Inbound-mässan.
Inbound-mässan. Mycket information att ta in.
Jo, men så är det…
Det blir drygt 100 bilder per dag att sortera på kvällen.

Inbound marketing och Hubspot

Mässan arrangeras av Hubspot. Generöst kan man säga att grundarna av Hubspot var de som myntade konceptet Inbound Marketing för tolv år sedan. Hubspot är en mjukvara där du kan samla hela din digitala strategi och där driva din Inbound Marketing. Det finns flera andra alternativ – Marketo och Pardot är två jag snabbt kommer på – i denna digitala marknadsföringsprocess, men en mässa som fokuserar så hårt på Inbound är de rätt ensamma om.

Jag är av naturen nyfiken. Jag vill alltid lära mig mer. Dessutom blir jag extremt inspirerad och fylld av energi av de här mässorna. Sist men inte minst går utvecklingen i branschen så snabbt att det är bra att vara ute och höra vad folk säger. Och inte bara sitta hemma eller på kontoret och på nätet läsa på om vad som händer.

Så länge jag jobbar med det jag gör kommer jag besöka Inbound-mässan i Boston.

Vill ni veta vilken enskild grej som gjorde mest intryck under mässan?

Jag återkommer med ett inlägg om det när mässan är slut.

Nu. Ska. Jag. Sova.