Så skapar jag värde

 

Det är rätt enkelt. Jag har genom åren samlat på mig många olika och bra erfarenheter och kunskaper om affärer, kommunikation, storytelling, media, digital marknadsföring och filmproduktion. Alla dessa är – när man jobbar rätt med det – närbesläktade.

De här kunskaperna vill jag dela med mig av.

Jag hjälper företag och organisationer med:

Ovan kan se splittrat ut. Med i grunden handlar det om två saker:

1) att tydliggöra budskap och 2) med en affärsmässig strategi sprida dessa och generera nya intäkter.

 

Jag har drivit små (min egen konsultfirma) och stora bolag (90 miljoner SEK/45 anställda); har jobbat med kommunikation och produktion av innehåll i över 20 år; har jobbat inom idrottsrörelsen, public service och för riskkapitalbolag. Efter sju år i USA och ännu flera i en liten svensk stad är jag både global och lokal.

Jag är analytisk och ser gärna saker från andra perspektiv. Det innebär också att jag gillar konsekvensanalyser och processen med alternativa handlingsplaner. Jag har såväl helikopterperspektiv som att jag är detaljorienterad. Om nödvändigt ställer jag de obekväma frågorna.

Jag ser mig själv som glad, positiv och driven. Jag är trygg i min värdegrund.

Allt detta sker inom ramen att vara resultatdriven. Jag missar inte en deadline. Det finns inte i min värld. (Det kommer från alla år på SVT. Svart i rutan är jättetråkigt i den branschen…).

Mattias Brännholm sittandes vid gata i New York.

Min historia

 

Jag växte upp i Östersund och började som 15-åring jobba extra på lokaltidningen Östersunds-Posten. Jag gjorde lumpen – det var obligatoriskt på den tiden – som journalist på Värnpliktsnytt innan jag blev fast anställd på ÖP som 20-åring.

 

Utbildning och SVT

Ett år senare flyttade jag till Hollywood, Los Angeles, USA för att plugga film, tv och kommunikation på Columbia College – Hollywood.

Fyra år senare hade jag min examen. Då flyttade jag hem och fick jobb på nyhetsredaktionen på SVT i Stockholm. I nästan 20 år jobbade jag regelbundet på SVT Nyheter och Sport med redaktionell planering, produktion och distribution. (Det är rätt många sportintresserade som fortfarande känner igen min röst från reportage runt om i världen. Se och lyssna här.)

 

Intresse för business och mer utbildning

Vad som kanske inte är lika känt är mitt intresse och kunskap för marknadsföring och affärsutveckling. Samtidigt som jag jobbade på SVT Nyheter utbildade jag mig till civilekonom på Stockholms Universitet.

 

Svenska Spel och content marketing

Jag hamnade under några år som digital affärsutvecklare och redaktionschef på Svenska Spel. Huvuduppdraget var att marknadsföra Svenska Spels olika produkter med redaktionellt innehåll. Innan content marketing ens var ett vedertaget begrepp var jag ansvarig för det största content marketing-projektet i Sverige: Spelkanalen. En direktsänd kanal som sände 11 timmar om dygnet 362 dagar om året till spelombuden.

 

Svensk Fotboll och Onside

På den här tiden var Svenska Spel en tung aktör i sport-Sverige. Ett produktionsbolag – Onside TV-produktion – bildades tillsammans med Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll (SEF) med uppdrag att kommersialisera svensk fotboll. Jag var den andre anställda i bolaget och fick uppdraget att utveckla direktsändningarna från den allsvenska fotbollen. I april 2001 började direktsändningarna från samtliga allsvenska matcher. Säsongen efter följde elitserien i hockey – med i princip samma produktionskoncept – efter. (Ni kan läsa mer om det här).

 

Startade Brama

Jag gick vidare och startade Brama. I början jobbade jag som agent för några fotbollsspelare och skidåkare, jag förmedlade tv-rättigheter inom sport och gav också ut en tidningen om idrott, sponsring och events: Spons. Min affärsidé var att hjälpa alla parter att ta tillvara på möjligheterna som finns i gränslandet mellan sport, affärer och media.  Det var en fantastiskt rolig tid och än idag är jag övertygad om att vi hade en affärsmodell som gjorde nytta för idrottsrörelsen. Tyvärr var marknaden inte riktigt mogen och när möjligheten att bli USA-korrespondent för SVT Sport öppnade upp sig valde jag det.

 

Tillbaka till SVT

Det blev nästan två år i USA som reportagereporter innan jag 2007 återvände till Sverige och Stockholm. Jag blev en av huvudredaktörerna på SVT sport och var bland annat redaktionellt ansvarig för alpina VM i Åre 2007 och SVT sports flaggskepp Sportspegeln.

 

Sverigechef på Twentyfourseven

Mitt intresse för den kommersiella sidan av media hade dock inte svalnat. När jag blev erbjuden jobbet som Sverigechef på Twentyfourseven, Sveriges största leverantör av produktionstekniska lösningar till tv-branschen, tackade jag ja. Det var en turbulent tid där Catella hade gått in som huvudägare och mycket av jobbat gick åt att styra upp kaoset som rådde i bolaget, att navigera mellan olika intressegrupper och att ta fram en strategiskt långsiktig affärsplan. När jag lämnade bolaget hade resultatet förbättrats från ett rörelseresultat på nästan -40% till break even. 

 

Brama och storybranding

Sedan några år driver jag på nytt Brama. Fokus ligger på att hjälpa företag och organisationer med affärsutveckling, kommunikation och digital marknadsföring; att skapa tydliga budskap och att bygga varumärken med storytelling. En naturlig del av detta är också content- och filmproduktion.

I december 2019 blev jag Sveriges första certifierade Storybrand Guide. Det innebär att jag är certifierad i en process att bygga varumärken och driva försäljning genom att använda kraften i stories. (Ni kan läsa mer om det här).

 

Idag – strategisk rådgivning och produktion

Idag består mitt erbjudande av två delar:

  1. en strategisk och rådgivande konsultdel i affärsutveckling i det digitala landskapet och hur man tydliggör budskap och bygger varumärke och driver försäljning. Att ta en unik position och göra det med kraften i stories ligger varmt om hjärtat.
  2. en operativ del där mitt bolag löser företags problem med att digital transformation, affärsstrategier och att producera innehåll och film, att sprida det i sociala medier och med marketing automation underhålla potentiella kunder och sakta leda dom längre in i kunden säljtunnel. 

Erbjudanden är inte beroende av varandra. Ni kan anlita mig för det ena eller det andra. Eller, såklart, båda.

Brama är ett nätverksbolag där vi jobbar med det bästa i branschen på respektive området. Med mig som kundansvarig och spindeln i nätet skräddarsyr vi lösningar till våra kunder beroende på uppdrag och budget. Det möjliggör för oss att jobba med såväl stora som små företag. 

Brama har kunder över nästa hela Sverige.

Jag bor i Bro strax utanför Stockholm med min sambo och (ibland) hennes två döttrar. 

 

CV – Mattias Brännholm

Du kan läsa min cv genom att klicka här.

 

Mattias Brännholm, Chief Storytelling Officer, Kommunikationskonsult, Marknadsföringskonsult, Filmare, Affärsutvecklare, Mediatränare

 

ARTIKLAR